Katoenen oftewel wasbaar maandverband

Annemieke van LanaLuna was zo vriendelijk om mij drie katoenen maandverbanden op te sturen om te testen. Om precies te zijn:

 • 1 maandverband normaal van Imse Vimse
 • 1 maandverband normaal van LanaLuna
 • 1 inlegkruisje van LanaLuna

Uiterlijk

Alledrie de verbanden zien er vriendelijk en ecologisch verantwoord uit. Zowel de maandverbanden als het inlegkruisje hebben vleugels, drukknoopjes, en de LanuLuna inlegkruisjes hebben bloemetjes aan de onderkant. De vleugels vouw je om je onderbroek en vervolgens maak je met het drukknoopje het verband vast.

Het materiaal

Het LanaLuna maandverband bestaat in totaal uit maar liefst 5 laagjes absorberende fleece, en bevat geen laagje plastic waardoor het goed ademt. De fleece bestaat uit 55% hennep en 45% biologische katoen.

Het ImseVimse maandverband is gemaakt van 100% biologische katoen en is versterkt met een dunne laag polyurethaan gelamineerd polyester (PUL), om doorlekken te voorkomen.

Alle verbanden kunnen worden gewassen op 60 tot 90 graden.

Mijn ervaringen met wasbaar maandverband

Ik heb het ImseVimse maandverband geprobeerd. Toen ik het ImseVimse maandverband voor het eerst gebruikte voelde ik het eerst erg  'zitten'. Maar dat gevoel verdween snel. Het materiaal voelde eigenlijk heel vriendelijk.

Maar in de loop van de dag begon ik me zorgen te maken: waar laat ik het verband als ik een nieuw verband nodig heb? In een emmer met een sopje? In de wasmand bij de andere kookwas?* Het leek me niet zo fris. En ook begon ik me af te vragen hoe je het moet aanpakken als je ergens op bezoek bent en je hebt je wasbare maandverband voor. Weggooien doe je niet, want daar is het te duur voor, en dat is bovendien ook juist niet de bedoeling! In je tas mee naar huis nemen dan maar?

Met verlangen dacht ik aan mijn gewone wegwerpverbanden, dis ik netjes oprol in het plastic hoesje waar ze in zitten, en weggooi.

*Inmiddels heb ik het maandverband gewassen op 90 graden, en het is keurig schoon geworden.

Kosten wasbaar maandverband

Een belangrijke motivatie voor mij om voor wasbaar maandverband te kiezen zou de prijs zijn. Als ik bijvoorbeeld financieel veel voordeliger uit zou zijn, maar helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Uitgeverij Genoeg zette de kosten op een rijtje in deze handige tabel.

Hieruit blijkt dat het een flink aantal jaren duurt voordat je goedkoper uit bent met katoenen maandverband. Ik ben 42, en verwacht dat ik dat niet meer ga redden!

Hoewel het financieel dus niet direct voordeliger is, zijn er natuurlijk altijd nog de milieuoverwegingen om voor katoenen maandverband te kiezen.

Conclusie

Wasbaar maandverband zit prima, en het ImseVimse maandverband lekte niet door, en bleef keurig zitten. Maar het feit dat je het moet wassen, en niet kunt weggooien vond ik heel erg lastig. Het maakte me bewust van het enorme gemak, en de luxe van wegwerp maandverband. Tel daarbij op de relatief hoge aanschafkosten, en voor mij is katoenen maandverband geen optie.


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

29 reacties

 1. Al jaren en jaren gebruik ik katoen en ik wil nooit meer terug. Mijn motivatie is het milieu (ik heb ook katoenen luiers gebruikt) maar in gebruik vind ik katoen toch ook prettiger dan wegwerp.
  Het stinkt veel minder erg dan dat zweteriger plastic (dat gold voor de luiers ook al), het zit lekkerder (ademt) en wat je problemen betreft, heb ik de volgende oplossingen:
  Als ik ergens op visite ga, moet het al een heel lang bezoek zijn wil ik me moeten verschonen. Maar áls ik denk dat zoiets nodig is, gebruik ik voor die ene keer een tampon.
  Thuis heb ik een luieremmer staan met koud water, waar ik de boel inmik tot het over is. Ik gooi het water in de plee en spoel de boel om (kun je handschoenen voor aandoen). Meestal gaan ze mee in de 60 graden was, soms doe ik ze in de grote pan en kook ik ze uit, zijn ze weer helemaal fris.
  Ik heb niet van die dure trouwens. Ik heb er ééntje eens gekocht, speciaal voor de erste dag, een dikke van hennep, en later een aantal van fleece en hennep vor de rest, en verder gebruik ik de inleggers van mini-luiers, die doen het net zo goed (Indisposables) en kosten nog geen euro bij de meesten.
  Trouwens, wat de prijs betreft, je hoeft gene spiksplinternieuwe te kopen, tweedehands kan ook, of bij een particulier van marktplaats.
  En als je dat een goor idee vindt, bedenk je dan dat je lakens ook wel van MP koopt en wat daar allemaal op terecht is gekomen...

 2. Ik gebruik dus wasbaar maandverband. Ik gebruik het merk momiji natural. Ik gebruikte altijd always en ik heb de investering dus in twee jaar eruit. Ik gebruik ze nu 1,5 jaar en nog geen teken van stijtage. Toch was geld voor mij geen reden voor de overstap. Ik gebruik ze uit milieuoverwegingen en omdat het gewoon 1000keer fijner zit. Ook ruikt het absoluut niet als je hem een aantal uur in hebt. Alle wegwerp vind ik persoonlijk stinken. Bijkomend voordeel is dat ik sinds ik deze gebruik bijna nooit meer last heb van menstruatieklachten. Voorheen was het iedere maand feest. Ze gaan bij mij gewoon mee in de bontje was. Is qua hoeveelheid in een netje evenveel als 1 shirtje ofzo. Dus je wast er echt niet extra door. Mascha.

 3. Ik heb het gelukkig niet meer nodig, maar terug naar de wasbare doekjes....? Neen...nooit ! En de buren maar kijken of er weer een kleintje op komst is....wat een prut....! Vroeger werd het in een emmer met krant erop "verborgen" gehouden.....Moet er niet aan denken....! Lang leve de vooruitgang en nog meer het gebruik van tampons......! (was tot mijn 58e ongesteld, dus weet waarover ik praat)

 4. Ik heb op mijn twaalfde nog een jaar van die badstoffen maandverbanden gebruikt. En nam toen naar school een plastic zakje mee . Om het vuile verband in te doen na het wisselen. Wat een luxe ,toen het,(in die tijd dure) wegwerpverband er kwam. Maar die eerste wegwerpdingen hadden geen plastic. Dus droeg ik naar school altijd een periode-broekje. Gewoon een plasticslip.

 5. En daar komt nog bij, menstruerende vrouwen waren ( toen ) 'onrein', dus Laban dacht wel 2 keer na voor hij dat zadel aan zou raken.
  Slimme meid die Rachel, 😀

 6. Een cup wil ik beslist niet. Dat lijkt me drie keer niks. En als ik het kostenplaatje van Genoeg bekijk, dan haal ik de kosten er niet uit. Ik koop altijd het goedkoopste maandverband namelijk. Maar een goed absorptievermogen is inderdaad wel heel prettig.

 7. Voor thuis zijn de moderne textielverbanden juist heel geschikt vind ik want zezitten comfortabeler en absorberen beter. Voor uit zijn cups ideaal. Goede combinatie samen. Ik had de aanschaf er in twee jaar uit en zo lang zul jij ze ook nog wel nodig hebben denkelijk

 8. Voor behoud van de wasmachine is het juist verstandig om minstens maandelijks (k citeer de monteur) 90 graden was te draaien. Ook aanrechtdoekjes en beddegoed en badgoed kan prima uitgekookt worden. Dus dat laat zich prima combineren lijkt me.

 9. Dit verband werkt vast beter dan het verband van vroeger. Er is speciaal materiaal te koop om dit soort verband zelf te maken. Dat is lekdicht.Hier een link naar wat fleuriger verband http://www.etsy.com/search?q=Cotton+Cloth+Menstrual+Pads+&view_type=gallery&ship_to=ZZ&min=0&max=0
  Er is een maandverbandmerk dat zich inzet voor meisjes in landen waar maandverband niet voor handen is. Deze meisjes zijn elke maand een paar dagen aan huis gekluisterd en kunnen dus ook niet naar school etc.
  Voor inlegkruisjes lijkt me een katoenen exemplaar wel een heel goed alternatief.

 10. Hmm nou, ik vind een maandverbandje van de winkel toch wel erg makkelijk hoor! Soms vertellen cliënten weleens hoe ze vroeger liepen te tobben met de inleg dingen die ze toen hadden.. Nee, ik hou het toch maar bij de maandverbandjes van de winkel 🙂 Maar wel een heel interessant bericht en leuk/goed dat je het uitgeprobeerd heb!

 11. Gevonden! Het staat inderdaad in de bijbel, in Genesis 31, vers 35 om precies te zijn.

  'En zij zeide tot haar vader: Dat de toorn niet ontsteke in mijns heren ogen, omdat ik voor uw aangezicht niet kan opstaan; want het gaat mij naar der vrouwen wijze; en hij doorzocht; maar hij vond de terafim niet.'

  Wat was er nou aan de hand? Rachel heeft godenbeeldjes van haar vader Laban gestolen, en hij komt ze zoeken. Rachel heeft de beeldjes in het kameelzadel verstopt en is er zelf bovenop gaan zitten. Als Laban bij haar komt zoeken, zegt Rachel dat ze niet kan opstaan omdat ze ongesteld is.

  Slimme vrouw, die Rachel!

 12. Goed punt Louise! Daar had ik nog niet eens aan gedacht: wegwerp maandverband als de bevrijding van de vrouw!

  Ik heb ook geen idee hoe vrouwen dat vroeger deden. Want waar lieten ze dan het gebruikte maandverband?! Of zouden ze inderdaad dan maar thuis blijven?

 13. Ik heb zelfgemaakte katoenen maandverbandjes, maar eerlijk gezegd bevallen ze niet zo. Het zit minder comfortabel. Ik zette ze na gebruik in een luieremeer met water en soda. Later wassen op 60 graden. Dat vond ik geen punt.
  Laatst een grote tas vol incontinentieverbandjes van mijn moeder gekregen. Zij is op een ander merk/soort overgestapt. Dat zijn voor mij de komende jaren gratis maandverbandjes want ik word maar eens in de 10 weken ongesteld (drie pilstrips achter elkaar).

  Groetjes, VeggieMo

 14. Bestaat dat nog? Ik weet dat mijn oma ze gebruikte en ze uitkookte in een teil op het fornuis. Wat een gedoe was dat. Ik heb nog wegwerpmaandverband gebruikt die je moest vastmaken met een soort 'jarretelle' wat een gedoe was dát!! En ja, ik ben al wel een ouder meisje maar wordt nog iedere maand betjes( soms twee keer) ongesteld, 't is net een vloedgolf. Dan moet je toch niet denken aan een lapje stof in je onderbroek. Ik gebruik dik maandverband ( dus niet die dunne lapjes plastic met vleugels, maar kraamverband ) en gebruik daarnaast dikke tampons, anders ga ik echt lekken. Ik denk dat vroeger vrouwen minder vaak de deur uitgingen als ze ongesteld waren. Hoe konden ze ook met een eventuele hevige menstruaties! Gelukkig hadden ze nog wijde rokken aan en o ja, mijn moeder droeg ook speciaal ondergoed voor die dagen, het zogenaamde 'periode broekje', die heb ik ook nog gedragen.
  Ik moet denken aan een verhaal uit de bijbel...ja sorry, kwam opeens in mij op. Wie was het nou, de vrouw van David, niet Lea, maar Rachel, die wilde niet opstaan omdat het haar ging 'naar de wijze der vrouwen'. Zie je wel, die vrouwen bleven gewoon lekker rustig zitten, terwijl de rest van de familie alles voor hen deed, had je het "wijze der vrouwen" hoekje in de tent 😉

 15. Ik heb gewoon een menstruatiecup. Bespaard je nog meer gedoe. 100% siliconen en geurvrij, gemakkelijk te reinigen met milde zeep, je kunt hem dagelijks uitkoken en je kan er gemakkelijk een hele nacht mee slapen. Heb een lange menstruatie dus ik vind het prettig dat ik er zo weinig omkijken naar heb.
  Geen fan van maandverband, wasbaar heb ik geprobeerd maar vind het een te dikke prop in je broek haha.

 16. Het lijkt me niet echt heel praktisch, al is het ook maar omdat je dan dus blijkbaar 10 verbandjes voor een jaar hebt. Dus eigenlijk 10 per periode. Ik ga niet een hele trommel op 90 graden laten draaien voor 5 of 8 (want je moet natuurlijk ook nog wat over hebben om te wisselen) van die verbandjes en heb ook niet enorm veel andere dingen die op 90 graden kunnen/moeten.

 17. Dus eigenlijk is wegwerp maandverband de grootste emancipator voor de vrouw gebleken....haar actieradius werd ineens onbeperkt! Want hoe deden vrouwen dat voor die tijd als ze niet thuis waren tijdens hun periode?
  Nooit over nagedacht! Wie weet dat?
  Louise

 18. even los van het gemak en zo ... en de prijs ... ik ben nu 43 en ik merk dat ik inmiddels last krijg van al die plastic zooi aan mijn kruis ... dat is een reden om voor katoen te kiezen. Prijs niet altijd belangrijk

 19. Ik ben sinds een jaar overgestapt op wasbaar en het bevalt mij heel goed.
  Als je inlegkruisjes neemt het de stof Minky hoef je ze helemaal niet te weken.
  Die van mij laat ik altijd lekker twee weken intrekken en dan met de gewonen was mee wassen in de wasmachine.
  Ze komen er altijd schoon en netjes zonder vlekken uit!
  ik koop ze van etsy.

 20. Via marktplaats vind ik niet zo fris. Koop ook geen lakens of bank oud van marktplaats en de bekleding van mijn auto heb ik met stoommachine schoongemaakt. Tis net wat je eisen zijn. Ik gebruik zelf wel wasbaar maandverband. Voornamelijk van charly banana. Deze zijn echt fantastisch. Ik wil niks anders meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *