Neussprays bij verkoudheid bij mij

neusspray verslavingAls ik verkouden ben, en mijn neus langzaam dichtslibt waardoor ik alleen nog maar door mijn mond kan ademen, dan is er één lichtpuntje: 's avond mag ik van mezelf in één neusgat een dosis neusspray met xylometazoline of oxymetazoline sproeien.

Er zij lucht!

'Want,' zo houd ik mezelf voor: 'een goede nachtrust is essentieel om weer beter te worden.' Zo gauw ik de spray heb opgesnoven leun ik terug in de kussens, en wacht af. 

Al snel hoor ik dan allerlei geluiden alsof iemand druk aan het verbouwen is, en binnen enkele minuten voltrekt zich het wonder: mijn neusgat gaat open. Gulzig zuig ik de lucht langs dat ene neusgat naar binnen, en krul me op. Op mijn zij. Want dankzij de neusspray blijft mijn neus in alle mogelijke houdingen open.

Neusspray met oxymetazoline of xylometazoline

Neussprays met oxymetazoline of xylometazoline laten het gezwollen neus slijmvlies snel slinken, en daardoor kun je weer door je neus ademen. Dat doen ze door de bloedvaatjes in het slijmvlies te vernauwen.

Neusspray verslavend

Hoe prettig ik het effect van deze neusspray ook vind, ik ken ook de schaduwkant. Toen ik een jaar of zeventien was, heb ik namelijk een periode gehad waarin mijn neus aan de spray gewend was geraakt en onmiddellijk dichtslibte wanneer ik het niet gebruikte. Ook toen mijn verkoudheid al voorbij was. Er is een officiële naam voor mensen die hiervan last hebben: Otrivinist. Ze hebben zelfs hun eigen hyve waarop ze elkaar vragen stellen als: 'Hoe lang kun jij zonder Otrivin?'

Hoe voorkom je verslaving aan neusspray?

 • Gebruik de spray niet langer dan een week!
 • Als je een neusspray met oxymetazoline of xylometazoline gebruikt, neem dan bij voorkeur de variant voor kinderen van 2 tot 6.
 • Gebruik de spray alleen 's avonds, en slechts in één neusgat. Overdag ga ik gewoon gebukt onder een dichtgeslibte neus.

Verslaafd aan neusspray: hoe kom je er van af?

Op de website van ene Alex Siepman vind je vijf methodes om van een neusspray verslaving af te komen! Ik vond het heel zinnige tips! Hij noemt o.a. verdunning, 'cold turkey' gaan en neusgat voor neusgat afkicken.

Alternatieven voor neusspray met oxymetazoline of xylometazoline

Zoutoplossing

De gedachte achter spoelen met een zoutoplossing is dat het zout het vocht uit het gezwollen slijmvries trekt, waardoor het krimpt. In theorie uitstekend, in de praktijk helaas weinig effectief… Gisteravond heb ik dit per ongeluk bewezen.

Zoutwateroplossing heeft zelfs geen placebo effect

Ik draag een bril en gisteravond had ik die al afgezet toen ik naar mijn neusspray greep. Ik spuitte de spray in mijn neus en ging liggen wachten op het effect. Maar er gebeurde helemaal niets! Na een kwartier wachten keek ik op mijn nachtkastje, zag daar twee flesjes staan, en toen ging me een lichtje op: ik had per ongeluk de neusspray met zoutoplossing gebruikt! (Mijn man leest de kleine lettertjes nooit, en koopt altijd het verkeerde vandaar dat we die spray in huis hadden.)

Hiermee heb ik per ongeluk mooi even bewezen dat zoutoplossing echt niet werkt bij een verstopte neus! Zelfs niet als de gebruiker ervan overtuigd is dat de spray elk moment effect kan hebben.

Ui

Een ui op je nachtkastje zou ook een opluchtend effect hebben, maar bij mij doet zo'n ui helaas net zo veel als een zoutolossing.

Stomen

Een klein teiltje met kokend heet water, en zo'n gemene groene Rhinocaps erwt er in, en dan met je hoofd er boven gaan hangen. Dit helpt bij mij een heel klein beetje, maar zo gauw ik overeind kom slibt mijn neus weer dicht.

Voor mij persoonlijk is er dus geen echt alternatief voor de neussprays met oxymetazoline of xylometazoline.

Soorten neussprays met oxymetazoline of xylometazoline

 • Otrivin: Xylometazoline
 • Vicks Sinex: Oxymetazoline
 • Huismerken: bekende ketens als de Kruidvat, Etos en Trekpleister verkopen hun eigen goedkopere variant

Leestip

Gebruik jij een neusspray bij verkoudheid? En zo ja, welke?

15 reacties

 1. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik weet dat veel mensen hier last van hebben maar veel mensen die ik spreek denken dat ze 1 van de weinigen zijn. En nog bedankt voor de verwijzing naar mijn site!

 2. Ik vind het niet kies om medisch advies te geven in de gebiedende wijs als je daarvoor niet bent opgeleid (zoals arts of apotheker). Volwassenen bevelen een kinderdosering te gebruiken kan ertoe leiden dat er onderbehandeld wordt en mensen dus niet van hun klachten af komen. Overweeg eens een medische disclaimer te gebruiken of beschrijf het als je eigen aanpak of ervaring.

 3. Ik gebruik een neti pot met lauw zout water.... werkt perfect... ooit een neusspray gebruikt en de binnenkant van mijn neus verbrandde bijna.... zoooo scherp... niet fijn

 4. Ook bij mij extreme bloedneuzen. De KNO arts wist mij te melden dat een deel van zijn patienten veroorzaakt werd door te veelvuldig gebruik van dit soort sprays. Dus dan maar gewoon ouderwets stomen

 5. Ik gebruik het ook alleen als ik echt heel erg verkouden ben, één neusgat. Ben ooit ook verslaafd geweest eraan - gelukkig bleef op dat moment mijn ex net zo lang 'zeuren' tot ik ook echt stopte, want bij mij hielp op dat moment echt alleen cold turkey gaan. Ik merk nu al dat mijn slijmvliezen het veel minder gewend zijn; nu gebruik ik het een keer, en daarna kan ik het zo weer dagen/weken/maanden laten staan zonder ergens last van te hebben. Toen kon ik nauwelijks een paar uur zonder, en ik raakte al bijna in paniek als ik ergens heen moest en ik had het niet bij me =O

 6. Ik vind ook dat je je van zo'n neusspray meteen beter voelt. Het feit dat je neus weer open is, helpt enorm. En ik kan me voorstellen dat je je bij een nieuwe baan niet kunt veroorloven zo duf als een konijn te zijn.

 7. Ik heb 1 keer neusspray gebruikt. Ik was toen zo extreem verkouden dat ik echt niet meer kon functioneren en ik ging net op mijn nieuwe werk beginnen. Het hielp supergoed, heb het twee keer gebruikt en daarna was het ook gewoon echt helemaal over... Terwijl ik daarvoor echt vreselijk veel last ervan had!

 8. Nee,zelf gebruik ik nooit neusspray, ik vind slapen met dichte neus geen probleem , ik adem gewoon door mijn mond.
  Wel gebruiken we het voor onze jongste zoon, die nogal vaak wat benauwd is, en puffend( met pufjes dus) door het leven gaat, maar dan de zoutplossing.(advies KA)

 9. Hier gebruiken we het ook niet. Heb het wel eens in huis gehaald voor mijn kinderen maar die kregen er bloedneuzen van. Daarna nooit meer gebruikt. Zelf vindt ik stomen wel fijn en de kinderen laat ik "stomen" als ze in bad zitten door de douche op de hete stand aan te zetten (we hebben een aparte douche en bad natuurlijk). Daarna insmeren met dampo.
  Ingrid

 10. Hier in huis komen die dingen er niet in. Ze veroorzaken zo veel paniek dat de tranen de neuzen wel doet ontstoppen. Hoef ik alleen het flesje maar voor omhoog te houden.
  Daarbij hebben we er heel erg weinig last van.

 11. Na jaren verslaafd te zijn geweest aan de xylometazoline heb ik HET alternatief. Baking soda. Het duurt misschien ietsie langer maar ik heb hierdoor geen xylometazoline aangeraakt! Een theelepeltje (of 1,5) in een glas als verhouding en dit in een neusspray flesje over gieten. Ik ben et heel blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *