Tuinhuisje in je tuin? Hier moet je op letten.
Moet je kijken wat een schattig tuinhuisje! |
Toen we in de stad woonden, maakten we in de tuin een tuinhuisje.
Hoewel tuinhuisje leuker klinkt dan het was. Want het was vooral een huisje om de fietsen, tuinstoelen en gereedschappen in te zetten.
Tuinhuisje van een doe-het-zelf-zaak
We kochten het materiaal voor dat tuinhuisje bij een doe-het-zelf zaak. Als je bij de Karwei of Praxis komt dan zie je ze vaak wel buiten staan. Van die leuke blokhutten/ tuinhuisjes waar je zo wel in zou willen wonen!
Maar inmiddels weet ik dat er heel wat bij komt kijken voordat je het evenbeeld van zo'n showmodel op dezelfde manier in je eigen tuin hebt staan.
Je hebt een goede fundering nodig
Een handige kennis zette het tuinhuisje voor ons in elkaar. Maar de hoeveelheid werk om het tuinhuisje goed te krijgen was veel groter dan ik had gedacht. En dat kwam met name omdat er onder het tuinhuisje helemaal een fundering moest worden gelegd, omdat het anders scheef zou gaan staan.
Vervolgens was de dakbedekking niet goed, en moesten we die apart bij kopen. En toen moest het hele huisje nog geverfd worden.
We kochten ons tuinhuisje voor een lage prijs, maar het werd alsnog duur door alle arbeidsuren.
Tuinhuis overnemen van iemand anders
Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft een prachtig tuinhuisje in haar tuin. Het is 8-hoekig en geverfd in een grijstint. En bovenop de punt van het huisje zit een gouden bal. Haar blokhut heeft daardoor een mooie Efteling uitstraling.
Het mooie is dat zij dit tuinhuis gewoon kon overnemen van haar buren! Deze koffievriendin heeft namelijk een handige man. Hij haalde het huisje uit elkaar in de tuin van de buren, en zette het vervolgens in zijn eigen tuin weer in elkaar.
Door een tuinhuis over te nemen van iemand anders kun je dus flink op de kosten besparen. Een tuinhuis kopen is duurder.
Tuinhuisje als kantoortje
Een schoolvriendin verhuisde van Hilversum naar Soest en heeft nu ook een prachtig tuinhuisje achter in haar tuin. Haar tuinhuis is voorzien van ramen en je zou er echt zo een kantoortje van kunnen maken. Alleen de verwarming en isolatie ontbreekt nog.
Zelf zou ik best een tuinhuisje als kantoortje willen! Aangezien ik op het platteland woon, is er plek genoeg voor.
Maar op basis van mijn ervaringen met ons eerste tuinhuisje weet ik dat dit een flinke kostenpost zou worden. Zeker omdat het dan natuurlijk ook geschikt moet worden gemaakt voor de winter.
Tuinhuis versus blokhut
Overigens is een tuinhuisje iets anders dan een blokhut. Het verschil zit hem in de manier waarop ze gebouwd worden. Bij een blokhut wordt gewerkt met balken die in elkaar grijpen. Een tuinhuisje wordt gemaakt uit kaders met planken.
Een blokhut is in de regel sterker.
Hier onder een voorbeeld van zowel een tuinhuis als een blokhut:
Blokhut |
Tuinhuis |
Vergunning nodig?
Toen wij destijds ons tuinhuisje wilden, hebben we van te voren gecontroleerd of dit wel mocht van de gemeente. In ons geval had de gemeente voorschriften over de plék van het tuinhuisje. Wij wilden het graag achterin de tuin, maar van de gemeente moest het dichter bij ons huis.
Als je een tuinhuisje of blokhut wilt is het verstandig om even bij je gemeente te checken of het mag. Vaak is het geen probleem, maar controleer het wel even.
Prijzen van tuinhuisjes en blokhutten
De prijzen van een tuinhuisje of blokhut variëren van zo'n 700,- tot wel 5500,-. Afhankelijk van de grootte, het materiaal en hoe luxe je het maakt.
Conclusie over tuinhuisjes en blokhutten
Een tuinhuisje of blokhut kan een leuke aanvulling op je tuin zijn. En het biedt extra bergruimte of zelfs werkruimte.
Hieronder een handige checklist om je te helpen bij het bepalen van je tuinhuisje of blokhut:
- Wil je een blokhut of een tuinhuisje?
- Wat is je budget?
- Kun je het zelf in elkaar zetten, of heb je daar hulp bij nodig?
- Wie handig is, is goedkoper uit en doet het zelf.
- Vaak moet je een tuinhuisje zelf nog verven.
- Kleur doet heel veel voor de uitstraling van je tuinhuisje. Grijs geeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan donkergroen.
- Denk goed na over het soort dak: wil je een pittoresk puntdakje, of mag het dak plat zijn?
- Wat voor type dakbedekking wil je?
- Wil je ramen in het tuinhuisje?
- Is er een fundering nodig?
Heb jij een tuinhuisje of blokhut? Waar kocht je die, en hoe bevalt het?
Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Review Eerst
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.