Airfryer: wat is de beste?

airfryer philips

Al sinds de komst van de eerste airfryer voel ik me aangetrokken tot dit apparaat. Philips kwam met de airfryer in 2010. Maar er is nu zelfs een Action airfryer!

Airfryer: nieuw in 2010

Het vernieuwende aan de airfryer is dat je er mee kunt frituren zonder vet. De airfryer werd geïntroduceerd als een gezond alternatief voor de friteuse.

De patat en snacks worden namelijk gebakken in hete lucht in plaats van vet.

Het hangt af van de soort patat en het merk airfryer maar in theorie scheelt het je zo'n 8% vet. In patat uit de airfryer zit zo'n 5% vet en in patat uit de friteuse 13% vet.

N.B. Wist je dat cake bakken ook kan met een airfryer?

Waarom ik geen airfryer heb

 • Omdat wij een goed werkende friteuse hebben, heb ik nog geen airfryer gekocht. Maar ik heb er wel regelmatig bij de Blokker verlangend naar staan kijken.
 • Behalve het feit dat we nog een friteuse hebben, houd de grootte van de airfryer me ook tegen. Want waar zit ik dat ding neer?
 • Daarnaast hik ik tegen het prijskaartje aan, en het idee dat patat uit de airfryer misschien toch minder lekker is.
 • We hebben ook een oven. Als patat in een airfryer met behulp van hete lucht wordt gebakken, kan ik dan niet hetzelfde effect bereiken met mijn hete lucht oven?

Ik ging op onderzoek uit

Aangezien ik zelf geen airfryer heb, vroeg ik het aan mensen in mijn omgeving die er wel eentje hebben. Een vriendin van de middelbare school heeft een airfryer. Maar als ze echt heel lekkere patat wil, haalt ze toch bij de snackbar vertelde ze. Niet dat de patat uit de airfryer niet lekker is of zo. Maar toch.
Mijn middelste zusje heeft ook een airfryer. En mijn oudste dochter logeert daar regelmatig en eet daar dan ook patat uit de airfryer mee. Ik vroeg mijn oudste dochter hoe ze die patat vindt. Ze vindt de patat uit de airfryer lekker, maar, en nu komt het:

Ze vindt patat uit de oven lekkerder!

Vooral deze uitspraak van mijn dochter heeft mijn verlangen naar een airfryer flink doen afnemen.

Wat zegt de Consumentenbond over airfryers?

Als beste uit de test komt de Philips Airfryer XL HD9240/90. Deze airfryer kreeg een 7 van de Consumentenbond. Wat ik niet eens zo'n heel goed cijfer vindt eigenlijk.

airfryer
Airfryer van Philips, voor 177,- te koop bij bol.com.

De Beste Koop is volgens de Consumentenbond de Tristar Crispy Fryer FR 6990. Dit krijgt een 6,1.

airfryer wat is de beste?
Voor 69,99 te koop bij bol.com.

Afgeraden wordt de Princess Digital Aerofryer XL/XXL.

slechte airfryer
Voor 84,99 te koop bij Coolblue.

Andere conclusies over airfryers van de Consumentenbond

 • Airfryers zijn stroomslurpers
 • Airfryers zijn minder gevaarlijk dan friteuses omdat er niet met hete olie wordt gewerkt.
 • In de meeste airfryers worden gewone diepvriesfrites niet zo lekker. Ovenfrites lukt veel beter.
 • Met de meeste airfryers kun je maximaal 500 gram frites per keer bakken.
 • Kroketten lukken 'heel aardig' in de airfryer.
 • Airfryers zijn makkelijker schoon te houden dan olie friteuses.

Je kunt alles zelf nalezen in de Consumentengids van februari 2017.

Mijn conclusie over airfryers

Aangezien we een goede oven hebben, heb ik het idee dat ik die net zo goed kan gebruiken om minder vette patat en andere snacks te maken. Zo bespaar ik geld en heb ik niet weer een groot nieuw keukenapparaat in de keuken staan.

Lees ook de product review van Daantje van haar airfyer.

Lees ook mijn posts over Bruin fruit, Airfryer recepten en je frituurpan schoonmaken.

Hoe zijn jouw ervaringen met airfryers?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Wij bakken, als we al patat eten, gewone diepvriespatat in de oven. Ik vind het zelf juist erg fijn dat het dan iets minder vet is! En heerlijk knapperig met een zachte binnenkant.
  Een airfryer trekt me echt helemaal niet. Ik ben sowieso niet zo van de extra apparaten 🙂

  Anke

 2. Ik ben wel fan van de airfryer. Wij hebben gelijk in het jaar dat het uitkwam eentje gekocht. Heeft er ook mee te maken dat man bij Philips werkt. Wij hebben nooit een frituur gehad, ik hou niet van de geur, hou niet van het vet dat ik ee voor moet kopen en ook niet dat ik het vet weer moet afvoeren.
  De airfryer is qua geur geen probleem in de keuken. We hebben nu een XL trouwens, is sneller dan het eerste type. Grote verbetering!
  Er zat een hele tijd geen snackbar in de buurt, dus maakten we zelf onze patat in de fryer. Soms diepvries, soms 'vers' uit het koelvak van de super, maar meestal maken we het zelf. Is niet veel werk en lekker.
  Ik maak er trouwens ook andere dingen in, eieren er in koken is heel makkelijk. Cake bakken heb ik ook wel gedaan, kibbeling opwarmen, kippeboutjes opwarmen, dat soort dingen. Ik schreef er eens een stukje over; bakken in de airfryer - is mijn meest gelezen stuk ...
  Friet in de oven deed ik vroeger wel, maar dat was veel werk, want moest het tussentijds omdraaien en werd niet knapperig.
  Maar een patat van de snackbar blijft van een heel andere orde.

 3. Lijkt me superhandig zo'n friteuse. Nu is het elke twee weken de hele frituurpan schoonmaken en vet verschonen. Het wordt weer kerst, dus dus even de aanbiedingen afwachten dan maar!

 4. Ik heb toevallig nog een gewone friteuse en hij bevalt me nog uitstekend. Heeft wel een koude zone, timer en geurfilter. Hou gewoon zo van de smaak en uiteraard het pruttelende geluid 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *