5 voorbeelden van gevaarlijkspeelgoed + 10 tips om veilig speelgoed te kopen

veilig speelgoed

Regelmatig verschijnt er in de media een artikel over een speeltje dat 'teruggeroepen' wordt. Ook zie ik dergelijke meldingen nog wel eens in winkels zelf. Recent nog bij zowel de Wibra als de Zeeman.

Zo riep de Wibra in januari een speelgoedtaartje terug omdat er gevaar op stikken was. Meestal krijg je in zo'n geval je geld terug.

5 voorbeelden van teruggeroepen speelgoed

Laten we eens kijken welk speelgoed zoal teruggeroepen werd.

 • Playing kids muzikaal vliegtuig dat verkocht werd bij de Kruidvat. De Kruidvat riep dit speeltje terug omdat er onderdelen kunnen afbreken. En dat levert dan weer verstikkingsgevaar op.
 • Houten taartje Wibra. Ook hier konden onderdelen afbreken en leiden tot verstikking.
 • autotransporter van het merk VIGA.
 • Ikea vleermuiscape. Kinderen liepen schrammen en schaafwonden op in de nek door de cape. De cape ging bovendien moeizaam af.
 • Vrolijke blokfluit van de Action. Aangezien het mondstuk kan loslaten werd deze blokfluit die te koop was bij de Action teruggeroepen.

Op productwaarschuwing.nl vind je nog meer producten die om de één of andere manier zijn teruggeroepen.

Wat me opvalt bij speelgoed dat wordt teruggeroepen is dat het vaak gaat om onderdelen die loslaten en daardoor verstikkingsgevaar opleveren.Hoe kies je veilig speelgoed?

Dat ogenschijnlijk prima speelgoed terug wordt geroepen is natuurlijk niet prettig voor de gemoedsrust van ouders. Je wilt natuurlijk wel iets aan je kind geven dat veilig is om mee te spelen.

Zo kies je veilig speelgoed

Daarom hier onder tips die je kunnen helpen om veilig speelgoed te kiezen.

 1. Laat je niet verleiden door vrolijke kleurtjes op speelgoed. Vrolijke kleuren willen nog niet zeggen dat een speeltje veilig is.
 2. Houten speelgoed heeft een verantwoorde uitstraling. Maar kijk ook hierbij kritisch naar onderdelen die mogelijk los kunnen laten.
 3. Koop bij een degelijke (web)winkel, met een goed retourbeleid zoals Lobbes. Mocht er dan onverhoopt iets met een speeltje zijn, dan kun je makkelijker je geld terug krijgen.
 4. Check voordat je iets koopt even via Google of een speelgoed in het nieuws is geweest of misschien is teruggeroepen.
 5. Kies speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd van je kind. En kijk zelfs dan nog kritisch, want ieder kind is natuurlijk weer anders.
 6. Bekijk speelgoed door de ogen van je kind. Kleine kinderen doen dingen graag in hun mondje. Kijk of er onderdelen aan het speelgoed zitten die niet goed vast zitten.
 7. Koop speelgoed uit 1 stuk dat zo groot is dat het niet in een kindermondje past.
 8. Lees de informatie op de doos over het speelgoed. Daar staan vaak al waarschuwingen op.
 9. Check goedkoop speelgoed van de Action, Wibra en Zeeman eventueel extra. Goedkoop plastic gaat nu eenmaal sneller kapot.
 10. Vermijd speelgoed dat veel kabaal veroorzaakt. Niet alleen word je er zelf gek van, het kan gehoorschade veroorzaken bij je kind.
Zie ook mijn post over nep Kapla blokjes en mijn Bilibo review! En Skeelers van de Action!

Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *