Anijsmelk tabletten van M&P: goed alternatief voor de Ruijter?

anijsmelktabletten
Anijsmelktablet

Sinds het anijsblokjes schandaal, waarbij De Ruijter de anijsblokjes verving door anijsstááfjes, grijp ik mijn kans als er ergens anijsblókjes te koop zijn.

Anijsmelk tablettenvan M.&P.S.

Tijdens een bezoek aan Koffiehuis Hesselink in Winterswijk zag ik bij het afrekenen ineens Anijsmelk tabletten liggen. Ze leken een beetje op een hele grote witte ijsbonbon!

Deze anijsmelktabletten zijn gemaakt door M.&P. Smulders in Rotterdam las ik op de verpakking. 'Sinds 1854,' stond er bij vermeld. Dus best een oud en gerenommeerd bedrijf zou je denken.

Toch had ik er nog nooit van gehoord.

Ik besloot een pakje mee te nemen voor mijn man. Want hij is degene die bij ons thuis anijsmelk drinkt.

Over M.&P. Smulders

Ik heb M.&P. Smulders in Rotterdam gegoogled, maar kon geen website vinden. Wel een Google+ pagina waar verder geen enkele informatie op stond.

Toen zag ik op de verpakking: geproduceerd door Eljo suikerwerken b.v. IJsselstein. Ahaa!

Wel vond ik een artikel op de website Oud Rotterdammer waarin MP Smulders 'de grootste snoepwinkel van Europa' wordt genoemd.

Fabriek van suikerwerken!

'Wie kent ze niet, de anijsmelktabletten van M&PS? Toen ik vier jaar oud was, vierden mijn opa, vader en oom het 100-jarige bestaan van M&P Smulders Fabriek van Suikerwerken, de snoepjesfabriek van Rotterdam. Hier werden diverse chocolde-artikelen, suikerwerken, boterhamstrooisels, hoestartikelen, anijsmelktabletten en Hollandse bruidsuikers geproduceerd.'


Anijsmelk als medicijn

In hetzelfde artikel las ik dat de anijsblokken bij drogisterijen en apotheken op de toonbank lagen in een kistje met het opschrift: 'Het middel tegen hoest, verkoudheid en griep.'

M&P Smulders sloot in 1992. Maar de laatste directeur besloot een aantal recepten zoals de anijstabletten door anderen te laten maken. En Eljo suikerwerken maakt nu dus hun anijsblokken!

De anijsmelk tablet: de review!

Hoewel op de verpakking 'anijstabletten' staat zit er 1 grote tablet in. Omdat ik die in mijn tastje had gestopt was hij behoorlijk kapot gegaan toen ik thuis kwam. Dat is meteen mijn eerste observatie: de anijsmelktablet breekt makkelijk en snel.Ook zag hij een beetje gelig op sommige plekken.

Gebruiksaanwijzing anijstabletten M&P Smulders

Op de achterkant van de anijsmelk tablet staat de gebruiksaanwijzing:

'Men kookt de melk, brokkelt een halve tablet in een kop, giet hierop de kokende melk en roert totdat het opgelost is. Dus nooit de tablet meekoken. De anijsmelk moet zo heet mogelijk gedronken worden. Uitsluitend in glas of aardewerk.'

Ingrediënten anijstablet M&P Smulders vs De Ruijter

 • In de anijstabletten van M&P Smulders zit volgens de verpakking Suiker, specerijen en E171.
 • Op de anijstablettenvan De Ruijter staat vermeld: suiker, dextrose, anijsextract, gehard plantaardig vet.

De smaak

Omdat de tablet al behoorlijk verbrokkeld was, moesten we een beetje schatten wat een halve was. Daardoor vond mijn man de anijsmelk een beetje te zoet. Verder smaakte hij goed.

Prijs kwaliteit -verhouding

Met 1 anijstablet van M&P Smulders kun je twee keer doen. Hij kostte me 1 euro.  Dat is dus relatief heel erg duur. Want bij de Xenos kocht ik recent voor 1 euro maar liefst 36 anijsblokjes! Het prijsverschil is zo groot, dat het absurd is.

Wat de prijs betreft is de anijstablet van M&P Smulders dus absurd. Maar daar staat tegenover dat je er gratis een stuk nostalgie bijkrijgt. Toch weegt dat voor mij niet op tegen de prijs.

Conclusie

De anijsmelktabletten van M&P Smulders zien er leuk en nostalgisch uit. Ze lijken op een grote witte ijsbonbon. Ze breken wel heel makkelijk stuk, en zijn vergeleken met anijsblokjes, en zelfs de anijsstaafjes van De Ruijter heel erg duur.

Hierdoor zijn ze geen goed alternatief voor mensen die balen van de anijsstaafjes van de Ruijter.

11 reacties

 1. Een makkelijk (en betaalbaar) alternatief: een pak anijshagel van de Ruijter. Voeg een lepeltje anijshagel aan een kop warme melk toe... klaar!
  Ingrediënten anijshagel: suiker, tarwezetmeel, detrose, anijsolie.

  Groet, Roos

 2. Je moet wel even roeren, misschien lost het iets minder makkelijk op dan zo'n blokje. Maar het smaakt goed; wel iets zoeter misschien.. Als je een minder zoete anijsmelk wilt maken zou je anijszaad kunnen kopen om zelf anijsmelk te maken.
  groet, Roos

 3. De anijs tabletten van M&P Smulders zijn een ambachtelijk met de hand geproduceerd oer Hollands product. Deze worden in IJsselstein gemaakt door Frank de Hoop die op een klassieke wijze zijn vak verstaat. De tabletten bestel ik daar zelf per doos, zodat ik zeker geen euro per stuk betaal. Het is jammer dat de prijs te hoog staat aangegeven bij de recentie.

 4. Dat klinkt goed, dat ze op ambachtelijke wijze worden gemaakt!

  De prijs die in de review staat is de prijs die ik ervoor betaalde in Winterswijk. Wellicht liggen de prijzen elders lager. Dat zou natuurlijk leuk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *