Hoe herken je nep reviews?

nep reviews

Ik lees altijd graag reviews van producten door andere mensen. Want er gaat niets boven de ervaringen van andere consumenten vind ik. Maar hoe zit het met nep reviews?

Niet alle reviews zijn eerlijk

Want helaas zijn niet alle reviews eerlijk. Of geschreven door een echte consument.

Soms is een positieve review geschreven door een pr-bedrijf met als doel het bedrijf te promoten. 

Of is het een review in ruil voor een gratis product.

Hoe kun je nep reviews herkennen?

Hoewel je nep reviews hebt in alle soorten en maten, zijn er een aantal dingen die je kunnen waarschuwen dat je misschien met een nep review te maken hebt.

 1. De schrijver van de review is bijna overdreven enthousiast. Er wordt veel gegooid met superlatieven als 'geweldig' en 'het allerbeste product ooit'.
 2. Als een review heel algemeen is, en eigenlijk toepasbaar kan zijn op allerlei producten. Bijvoorbeeld: 'Ik heb dit product gisteren besteld en vandaag ontvangen. Ik ben er heel blij mee.' 
 3. De review is overdreven negatief. Dat kan natuurlijk ook! Bijvoorbeeld om een concurrent flink af te kraken. Ook hierbij wordt vaak met sterke woorden gegooid, zoals 'waardeloos' en 'hartstikke slecht'.
 4. De product naam wordt keer op keer op keer genoemd. Op het overdrevene af.
 5. Aan het eind van de review wordt een discount code gegeven. Dit kan een teken zijn dat de reviewer is ingehuurd door het bedrijf dat het product maakt/verkoopt.
 6. Als er ineens een hoos aan reviews verschijnt over hetzelfde product, dan kan dit een teken zijn dat bedrijven mensen hebben betaald voor hun reviews. Ik zie dit regelmatig in Blogland. Een tijdje terug schreef bijvoorbeeld bijna iedere blogger over hangmatten. Lees ook mijn review van de Action hangmat.
 7. Check de reviews van een product op meerdere website. Als een product op 1 site 100 reviews heeft, en op een vergelijkbare site 0 dan zou er ook sprake kunnen zijn van nep reviews.

Google de review en de reviewer

Naast bovenstaande alarmbellen kun je nog wat research doen om te kijken of de review eerlijk is.
Kopieer een specifieke zin uit de review en google die. Soms zie je dan dat dezelfde review op meerdere sites is gepubliceerd. Ook dat kan een teken zijn dat het een nep review is. De reviewer is ingehuurd om hem te schrijven.
Google de persoon die de review heeft geschreven! 
Waar let jij op bij reviews?Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

11 reacties

 1. Interessant artikel. Voor ik iets koop lees ik steeds reviews over het artikel op het internet, maar ik maak me dan inderdaad ook de bedenking of ze wel 'echt' zijn. Ik houd dit lijstje met aandachtspunten zeker in mijn achterhoofd bij mijn volgende aankoop.

 2. Ik heb één keer een wasmachine mogen kopen voor de helft van de prijs met als voorwaarde dat ik een review schreef. Ik moest daarbij op een aantal punten letten.
  Ik heb het review zeker wel eerlijk geschreven, maar het was natuurlijk wel een feit dat deze nieuwe beter de was deed dan m'n oude wasmachine van 15 jaar oud.
  Ik vond het dus wel lastig om niet te positief te doen, omdat het dan ook niet geloofwaardig is.
  En nu, enkele jaren later ik ben nog steeds zeer tevreden over m'n wasmachine!

 3. Ik zie die reviews steeds op websites van 'foodies', fitgirls' en commerciële food/fitnessgoeroes. Sommigen van hiervoor genoemden hebben een 'vragenrubriek' of 'digitaal spreekuur'. Mensen die problemen/vragen/klachten hebben worden dan steeds afgescheept met een nietszeggend antwoord wat niet overeen komt met de in de reviews aangeprezen kwaliteit van het product of de dienst die verkocht wordt.

 4. Ik lees niet altijd reviews, juist omdat het toch behoorlijk vaak voorkomt dat reviews nep zijn. Reviews waarbij mensen min- en pluspunten aangeven en dan nog wat extra uitleg vind ik meestal waardevoller. Als ik echt reviews wil lezen, zoek ik inderdaad op meerdere sites en vergelijk. Daarnast zijn reviews toch vaak iets heel persoonlijk. Wat ik goed of slecht vind aan een product, hoeft voor iemand anders nog niet zo te zijn. Blijft soms lastig om de voor jou relevante informatie ergens uit te filteren.

 5. De inhoud is inderdaad altijd bepalend. Je krijgt al snel de indruk of een product naar behoren is getest. Ik let ook altijd op het beeldmateriaal.

 6. Ik ga toch liever af op gebruikerservaringen van mensen die ik ken, en die in het betreffende vakgebied werken. Tot nu toe lukt dat. Het scheelt natuurlijk dat ik geen allergoedkoopste vakantie naar zonnig eiland wil, maar voor dingen in het huishouden, fiets, kampeerspullen heb ik genoeg mensen om te vragen naar hun favoriete meren en producten.

  Groet,Greet

 7. Ik raadpleeg vaak reviews voor vakanties (zoover.nl) maar mijn ervaring is dat het toch vaak niet klopt. Vorig jaar zaten we in een hotel wat bijna naar een 9 ging. Wij vonden het een 7,5 waard en omgekeerd is ook gebeurd.
  Helemaal met vakanties is dat zo, ik geef maar even een voorbeeld van muziek bij het zwembad, de een vind dat gezellig, de ander noemt het luidruchtig. En het is maar net wie het beoordeeld. Mensen met jonge kinderen, oudere mensen.
  Zoveel mensen, zoveel wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *