Contaclenzen online kopen: is dat voordeliger?

online lenzen kopen

Tegenwoordig is het heel makkelijk om even contactlenzen te kopen. Je vindt ze zelfs bij de Hema en de Kruidvat.

Zelf heb ik dat nog nooit gedaan, omdat ik het toch een beetje eng vind. Maar dat heeft wel als consequentie dat ik volgens mij relatief veel betaal voor mijn torische lenzen van het merk Byo Promedics:

325,- voor 6 paar maandlenzen bij een lokale opticien in Varsseveld.

Maar is dat ook echt zo?

Laten we het eens vergelijken met de contactlenzen van lens2day.nl, toplenzen, onlinehorenenzien en Specsavers.

Online lenzen kopen

Ik heb zachte maandlenzen, met een cilinder er in. Zes paar torische contactlenzen van lens2day.nl voor zo wel het linker- als het rechter oog kosten slechts 89,-. Het verschil is werkelijk dramatisch groot vind ik.

89,- 

Voor de zekerheid heb ik daarom vervolgens de allerduurste torische maandlenzen van lens2day in mijn mandje gedaan. Maar zelfs dan ben ik maar 156,- kwijt. Dat is nog steeds bijna de helft goedkoper dan als ik ze bij de plaatselijke opticien koop.

156,-

Als ik specifiek zoek op mijn merk lenzen: Byo promedics dan kom ik bij bijvoorbeeld onlinehorenenzien.nl uit op 101,95. En bij toplenzen.nl ben ik 89,- kwijt.

Lenzen kopen bij een keten als Specsavers

Tot dusver zijn lenzen die je online koopt dus veel goedkoper dan een plaatselijke opticien. Maar hoe zit het als je maandlenzen koopt bij een keten zoals bijvoorbeeld Specsavers? Ik heb de gegevens van mijn lenzen ingevoerd bij Specsavers en gekeken wat ik daar kwijt zou zijn voor torische maandlenzen. Dan kom ik op 96,-.

Wat kost een oogmeting

Het nadeel van online lenzen kopen is dat je er geen oogmeting bij hebt. Je moet dus al een 'recept' hebben om lenzen te kunnen bestellen. Stel nou dat je een oogmeting wilt doen om vervolgens online lenzen te kopen. Bij de meeste opticiens zijn oogmetingen gratis, maar natuurlijk wel met het idee dat je daarna daar lenzen of een bril koopt. Ze zullen je niet de gegevens voor je lenzen/bril gratis meegeven.


De vraag is dus: wat kost een losse oogmeting? 

Het viel nog niet mee om een bedrag te vinden. Want de meeste opticiens adverteren met gratis oogmetingen. Maar het schijnt dat je voor een oogmeting moet rekenen op een bedrag tussen de 17,50 en 35,-.
Dan ben je dus nog steeds goedkoper uit als je je lenzen online bestelt.

Mijn conclusie

Het spijt me te moeten zeggen dat lenzen kopen bij mijn plaatselijke opticien echt veel duurder is dan online lenzen bestellen. Dat vind ik jammer, want ik gun die man de klandizie. Maar het prijsverschil is dermate groot dat ik toch neig naar online lenzen bestellen.

Ik zou dan bijvoorbeeld hem nog wel kunnen betalen voor een oogmeting. Maar ook wat dat betreft neig ik naar een gratis oogmeting bij Specsavers en dat ik daar dan mijn lenzen koop. Het bedrag dat ik daarmee bespaar is dermate groot dat ik het niet kan negeren.

In antwoord op de vraag in de titel van deze post:

'Ja contactlenzen online kopen is meestal voordeliger. Zelfs als je rekening houdt met de kosten van een oogmeting. Maar als je lenzen bij een keten als Specsavers koopt liggen de prijzen dichtbij elkaar.' 


Wat zijn jullie ervaringen met online lenzen kopen?

Ik hoor heel graag wat jullie ervaringen zijn met online lenzen kopen. En hoe doe je dat wat betreft je oogmeting?

Zie ook mijn post over een bril kopen en waar je dan aan moet denken.

P.S. Volgens ene dr. Bates kun je helemaal van je bril en/of lenzen afkomen met zijn Bates methode. Is dat terecht? Lees nu mijn blogpost hierover.


Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!
Bron afbeelding: Shutterstock

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 reacties

 1. Ik heb vroeger lensen gedragen en na 1,5 jaar kwam ik daar ook achter, en bestelde ze toen on-line.
  Toevallig kom ik net met mijn zoon uit de opticien (Hans Anders) hij heeft een oogmeting gehad.
  Hij is nu 12 en andere jaren ging ik altijd naar de kinderoogarts in het ziekenhuis.
  Zijn sterkte is achteruit gegaan en we keken bij de merkmonturen.
  Hij zag een leuke van Tommy Hillfiger, de prijs viel mee 99,-
  Maar nu komt het: de glazen zijn 150,- per stuk.
  Komt die bril op 399,- hebben ze ook nog een actie van 2e merk bril gratis, totaal voor 2 brillen: 450,-
  Nu werk ik zelf in een Drogisterij waar we het concept Eye Love hebben, daar kost een bril 49,- en evt 19,- voor extra dun glas. Ben je voor 68,00 klaar. Ook dit prijsverschil vind ik niet normaal.

 2. Met mijn ogen neem ik geen risico. Als het mis gaat kan ik niet meer werken en autorijden. Slecht idee om hier voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Heb al wel 2 keer een onsteking gehad en te lang mijn lenzen door gedragen. Je betaald voor de expertise en service, dat heb ik er graag voor over. Mijn sterkte en cilinder zijn aan schommelingen ondehevig, ik krijg altijd proeflenzen mee en als er iets mis is wordt er gewisseld, soms ook van merk. 2 keer per jaar uitgebreide controle. Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *