Is een uitvaartverzekering belangrijk?

uitvaartverzekering

Wel of geen uitvaartverzekering? Volgens de gouden regel voor verzekeren, hoef je alleen te verzekeren waar je zelf niet genoeg geld voor hebt. Met andere woorden, als je een flink bedrag op je spaarrekening hebt staan, is een uitvaartverzekering niet nodig. Maar wie heeft dat? De meeste mensen kiezen toch maar liever voor een uitvaartverzekering.

In Nederland heeft ongeveer 70% een uitvaartverzekering.

Ruud Hendriks zet hieronder een aantal dingen over uitvaartverzekeringen voor ons op een rijtje. Onder zijn post, kun je onze ervaringen lezen met de uitvaartverzekering van mijn schoonmoeder.

Is een uitvaartverzekering belangrijk?

Waarschijnlijk sta je in het dagelijks leven niet veel stil bij de kosten dat een overlijden met zich meebrengt.

Toch is het belangrijk om hier eens serieus voor te gaan zitten, want de kosten van een overlijden kunnen behoorlijk oplopen. Iets wat je de nabestaanden in elk opzicht niet gunt. In tijd van rouw en verdriet moeten nabestaanden veel regelen, maar ze worden ook geconfronteerd met de kosten van dit afscheid.Uitvaartverzekering afsluiten of niet? 

Om te voorkomen dat de nabestaanden met kosten van de uitvaart komen te zitten, kun je een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten van je begrafenis of crematie te betalen. Het voordeel van een verzekering is dat je, met een relatief klein bedrag per jaar, voorkomt dat je nabestaanden met hoge rekeningen worden geconfronteerd. Het nadeel van een verzekering kan zijn dat de keuzevrijheid minder is of dat specifieke wensen niet verzekerd zijn. Het is daarom belangrijk een doordachte keuze te maken bij het kiezen van een verzekering.Welke uitvaartverzekering past bij mij? 

Een uitvaartverzekering vergelijken blijft lastig. Er zijn verschillende vormen verzekeringen waaruit je kunt kiezen, zoals:

  • Kapitaalverzekering, hierbij krijgen je nabestaanden een geldbedrag waarmee ze de rekeningen van de uitvaart kunnen betalen. 
  • Naturaverzekering, hierbij wordt de uitvaart geregeld en krijgen de nabestaanden geen geld.
    (Koop)sommenpolis, hierbij is het uitgekeerde bedrag door de nabestaanden vrij te besteden. 

Het is dus belangrijk om uitvaartverzekeringen te vergelijken, mede vanwege de verschillende pakketten die ze aanbieden. Het is verstandig om de polisvoorwaarden door te lezen en te weten wat je persoonlijke wensen zijn. Je kunt de verzekeringen vergelijken op de prijs en kosten, het verzekerd bedrag en de looptijd. Zo maak je een goed doordachte keuze voor het afsluiten van een verzekering!Financiële gevolgen 

Als je overlijdt, valt je inkomen weg. Om de financiële gevolgen voor bijvoorbeeld je partner op te vangen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om bijvoorbeeld de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen of om vaste kosten of de studie van je kinderen te betalen. Deze verzekering keert alleen uit tijdens de looptijd van de verzekering, na de einddatum kunnen je nabestaanden er geen beroep meer op doen.

Tips 

De premie is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, de duur van premiebetaling en soms wordt er ook een gezondheidsverklaring gevraagd. Het is goed om te kijken naar de polisvoorwaarden en de mogelijkheden die de verzekeraar heeft om deze aan te passen. In de voorwaarden staat onder andere welke kosten er gedekt worden en hoe omgegaan wordt met indexering, omdat de kosten van een uitvaart jaarlijks stijgen.

Onze ervaringen met een uitvaartverzekering

Zoals beloofd onze ervaringen met een uitvaartverzekering. Mijn schoonouders hebben jarenlang een uitvaartverzekering gehad. Dus toen mijn schoonmoeder overleed verwachtte iedereen dat de verzekering alle kosten zou dekken.

Maar dat viel erg tegen. Mijn man was behoorlijk teleurgesteld in de kosten die door de uitvaartverzekering gedekt waren. Ze moesten ongeveer de helft alsnog bij betalen, terwijl het een vrij eenvoudige begrafenis was.

Tot slot een leestip. Marieke Henselmans schreef het boek Laat je niet kisten. Dat is een handig boek dat je kunt gebruiken bij een overlijden en als voorbereiding op een uitvaart.

uitvaartverzekering


Wat zijn jouw ervaringen met uitvaartverzekering?Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *