eReader van Kobo: product review

eReader van Kobo

Ik houd van het gevoel van een echt boek in mijn hand, en hoewel ik online boekwinkels superhandig vindt, mag ik graag in échte boekhandels ronddwalen. Toch kocht ik in 2012 een Kobo eReader.

Hoe ik plotseling een Kobo eReader kocht

Op Engelse blogs las ik destijds over het ebook Fifty Shades of Grey, en dat dit door mond tot mond reclame waanzinnig populair was geworden.

Nieuwsgierig ging ik op zoek naar meer informatie, en kwam diverse gratis downloads van Fifty Shades of Grey tegen. Mijn oudste zoon Jan had een iPod touch en daar kun je boeken op lezen. Dus downloadde ik zo'n boek en las het op zijn iPod. Je moet als moeder weten wat er in de wereld te koop is, toch?!

Lezen vanaf een scherm gaat prima!

Ik dacht dat lezen op een scherm waardeloos zou zijn, maar tot mijn verrassing was het zo gek nog niet. En het grootste voordeel was nog wel dat ik binnen een uur een boek waarnaar ik nieuwsgierig was, tot mijn beschikking had.

Alleen vond ik het schermpje van die iPod touch erg klein. En voor ik het wist had ik een Kobo ereader gekocht. Het gebeurt me niet vaak meer, maar zo nu en dan gaat mijn innerlijke consument toch nog met me op de loop. Van te voren had ik gelukkig nog wel even uitgezocht op ereaders.nl wat de beste eReader was voor een laag budget. Dat bleek de Kobo eReader te zijn.

Met een eReader ligt de boekenwereld aan je voeten!

Even had ik nog de zorg dat zo'n eReader tot uitgaven zou leiden die ik normaliter niet zou doen: ik koop immers zelden tot nooit boeken. Ik haal ze altijd uit de bibliotheek.

Maar mijn angst bleek ongegrond: het is ongelofelijk hoeveel boeken je gratis kun vinden op het internet. Zo las ik in de Linda die ik van een buurvrouw kreeg over het boek 'She's never coming back' dat helaas nog niet in de bibliotheek te reserveren is. Maar het is wel gratis te downloaden!

Op Huisvlijt vind je een overzicht van sites waar je gratis ebooks kunt downloaden.

Een eReader is milieuvriendelijk

Een extra voordeel van de eReader is dat ik interviews, onderzoeksverslagen en nieuwsbrieven niet langer hoef uit te printen om ze rustig te lezen: ik zet ze gewoon op mijn eReader! Het scheelt me echt enorm in het papier.

Eén kanttekening bij de Kobo eReader

Soms bevriest het touchscreen van mijn Kobo eReader, en het enige dat hem dan weer aan de praat krijgt, is als ik hem even aan de computer leg. Dat vind ik een nadeel dat ik nergens anders heb gelezen. Maar gelukkig is het euvel snel en makkelijk op te lossen.

Kan een eReader een écht boek vervangen, ja of nee?

Dat was mijn grote vraag, en de reden waarom ik het idee van een eReader steeds afwees. Ik houd nu eenmaal van het gevoel van een echt boek in mijn handen, en zo'n schermpje voelt toch abstracter. Maar nu héb ik dus een eReader en stel ik mezelf deze vraag opnieuw. En eerlijk is eerlijk: als voor mij op de tafel een heus boek, en een eReader met dat boek als eBook zouden liggen, dan koos ik voor het echte boek.

Maar, als het boek goedkoper is als eBook, of zelfs gratis, dan kies ik voor de eReader. Het is voor mij dus een kwestie van kosten, gemak en snelheid. En mijn zusje, die op vakantie gaat, vindt de eReader een uitkomst omdat ze nu niet meer grote stapels boeken hoeft mee te zeulen.

De Kobo eReader 3 jaar later: april 2015

Ik gebruik de Kobo eReader nauwelijks meer. Maar mijn jongste zoontje des te meer. Ik heb hem nu zelfs aan het lezen gekregen! Hij wilde graag de boeken van De Grijze Jager lezen. In de bibliotheek waren ze uitgeleend, maar binnen 5 minuten had ik ze alle 5 op mijn Kobo eReader staan!
Hij is nu al bezig in het vierde boek.
Zie ook mijn post over gratis e-books!
N.B. Denk ook eens aan een ebook abonnement!


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Hier ook een sony ereader ( oud eenvoudig model via ebay), naast het handig in bed lezen ivm lichte gewicht vind ik het een voordeel dat het ook klein is en makkelijk meekan in mijn tas. Zo heb ik altijd iets te lezen als ik ergens moet wachten.

 2. Sinds ik mijn Sony ereader heb ben ik weer helemaal verslaafd aan lezen. Ideaal ding. Het echte boek mis ik niet, letters blijven letters en het boek blijft net zo spannend. Misschien nog wel spannender, want even door bladeren is minder makkelijk. Ik lees nu ook in ene boeken die ik eerder niet snel zou lezen.
  En ik kan nu juist langer doorlezen, krijg geen lamme armen als ik in bed lig, de ereader weegt echt niets.
  Heb de ereader nu een jaar en sindsdien nooit meer een papieren boek gelezen.

 3. Ik heb sinds een paar maanden een sony e-reader en het bevalt mij meer dan prima. En dat terwijl ik dus wel al mijn boeken kocht en enorm gehecht ben aan mijn goed gevulde boekenkast. Er zijn een paar schrijvers waarvan ik de echte boeken nog wel zal blijven kopen.

 4. Hier is er wel 1, ik zou het merk niet weten en lees er ook nooit mee. Altijd lees ik in bed en val ook weleens onder het lezen in slaap, dus geef mij maar een boek.
  Maar op vakantie gaat hij wel mee. Mijn boeken die ik wil lezen staan er al op gratis, jawel.
  Bij die van ons(Japans merk)kun je het lettertype heel groot maken. Dat is reuze handig.

 5. Ik dacht dat een e-reader niets voor mij zou zijn. Eigenlijk vanwege dezelfde reden; ik wil een boek vasthouden. In de bieb mocht in een tijd geleden een Sony e-reader proberen en ik was niet laaiend enthousiast. Mede vanwege de hoge prijs.
  Maar ik ben ook overstag gegaan. Ook ik heb een KOBO gekocht. En ik moet zeggen; het leest zalig. Ik kan nu 100 boeken of meer meenemen naar mijn vakantiebestemming. Ik zou zeggen voor de mensen die twijfelen: DOEN.

 6. Isabelle, dat snap ik helemaal! Vanochtend vond ik in de bibliotheek het boek 'She's never coming back' dat ik had gedownload, maar dat ga ik nu toch als echt boek lezen. Een eReader is voor mij geen vervanging van een echt boek, maar het is wel handig.

 7. ik heb al bijna 4 jaar een be book , gekregen op mijn verjaardag en wat mij betreft zou t echt een goede vervanging zijn voor het echte papieren boek, een minpunt vind ik echter wel, een gekocht papieren boek kan ik zo vaak uit lenen, door verkopen als ik wil, dat kan met digitaal gekochte boeken (ip, als je eerlijk bent) niet.(wat ook wel te ebgrijpen is, maar toch, je betaalt namelijk gewoon net zo veel ( vaak) als het papieren boek en dan heb ik geen papier....dus dat zou alleen al in mindering op de verkoopprijs gebracht moeten kunnen worden vind ik.
  Maar ik vind het een geweldig ding en idd als je van lezen houdt is dit wel een aanrader.

 8. Ik heb een Kobo;) Heerlijk om op te lezen, het gaat gemakkelijk en deze reader is echt overzichtelijk. Ook ik download veel gratis boeken, het is dan ook een aanvulling op gewone boeken en niet een echte vervanging:) En deze reader was ineens vorige maand 30 euro goedkoper, wat me ook over de streep heeft geholpen;)

 9. Ik heb er geen 1 en wil er ook geen 1, al kan ik mij voorstellen dat het makkelijk is voor in je vakantiekoffier. Maar ik wil graag een boek vast houden, papier ruiken, ezel oortjes vouwen en heerlijk lopen struinen op boekenmarkten en in kringlopen. Dus nee voor mij geen e-reader al zeg ik nooit nooit!

  Groet Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *