Keurmerken van webshops: de proef op de som

keurmerken: welke zijn betrouwbaar?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik iets online koop dan controleer ik meestal wel even of een webshop een keurmerk heeft.

Keurmerken zijn bedoeld om consumenten gerust te stellen.

Het idee achter een keurmerk is dat het een teken is dat je ergens veilig kunt kopen.

Er zijn heel veel keurmerken in omloop

Maar, en dit is een grote maar: het ene keurmerk is het andere niet. Iedere gek kan bij wijze van spreken een keurmerk beginnen.

Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Nederland al zo'n 11 verschillende keurmerken zijn? En hoe weet je nou of een keurmerk ook echt betrouwbaar is?

In zulke gevallen ga ik graag te rade bij de Consumentenbond!

Consumentenbond: 3 betrouwbare keurmerken

Op de site van de Consumentenbond noemen ze 3 betrouwbare keurmerken. Dit zijn keurmerken die garant staan voor een bepaalde service. De Consumentenbond schrijft:

'De leden van deze keurmerken hanteren tweezijdige algemene voorwaarden die met ons zijn afgesproken. En je kunt naar een onafhankelijke geschillencommissie stappen als je een geschil hebt met een aangesloten webwinkel.'

Het gaat om deze 3 keurmerken:

  1. Thuiswinkel Waarborg, 
  2. Webshop Keurmerk 
  3. Qshops Keurmerk

N.B. Check altijd even of een webshop wel écht lid is van een keurmerk! Sommige webshops zetten het gewoon op hun website om betrouwbaar te lijken, maar zijn helemaal niet aangesloten.

Laten we eens een online shop controleren op keurmerk!

Laten we de proef eens op de som nemen, en een webshop controleren op keurmerk. Ik kies voor online shop Flinndal. In deze winkel kun je onder andere vitaminen kopen.

Stap 1: check voor keurmerken

Het eerste wat ik bij aankomst op de site van Flinndal doe, is kijken of ze een keurmerk hebben. En zo ja, welke! Dat blijkt helemaal goed te zitten. Linksonder zie ik een keurmerk staan. Flinndal heeft het keurmerk Thuiswinkel Waarborg, dat dus afspraken heeft met de Consumentenbond:

Stap 2: is de webshop ook écht aangesloten?

Nu ga ik kijken of Flinndal ook echt is aangesloten bij dit keurmerk. Want zoals je ziet is zo'n keurmerk gauw gekopieerd en geplakt.

Ik heb het zojuist hierboven gedaan ; )

Om dit te controleren ga ik naar de ledenlijst van Thuiswinkel Waarborg. Het blijkt heel eenvoudig, want op de ledenpagina staat een handige zoekfunctie. Ik type Flinndal in en ze blijken inderdaad aangesloten bij dit keurmerk. Kijk maar:

Ook prettig vind ik dat met sterretjes de tevredenheid over deze webshop wordt aangegeven. Dat geeft mij als consument een goed beeld van deze online winkel.

Conclusie over keurmerken

Omdat er zoveel keurmerken in omloop zijn voor webshops is het belangrijk te controleren dat het keurmerk betrouwbaar is. En daarnaast of een webshop er ook wel echt is aangesloten!

Er zijn 3 keurmerken die afspraken hebben gemaakt met de Consumentenbond. 

Persoonlijk zou ik dus vooral kopen bij winkels die 1 van deze 3 keurmerken hebben.

Let jij op keurmerken voor je online aankopen?


Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

  1. Ja, er zijn inderdaad veel van dat soort keurmerken. Bij sommige heb ik zo m'n vraagtekens. Ik kijk altijd wel even of een webshop is aangesloten bij een keurmerk dat ik ken, zoals bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg. Ook vind ik het wel belangrijk dat de webshop ook een fysiek adres op de site noemt. (zodat je weet waar je aangetekende klachtenbrief naartoe moet, als er iets misgaat ;-)) Onlangs kwam ik een keurmerk tegen bij een shop waar ik al eerder iets had besteld (zat een fysieke winkel bij, dus leek me wel betrouwbaar), maar dat vond ik een vaag iets het heette iets van Trusted shops 4 you ofzo en je kon er een soort extra verzekering afsluiten, heel vaag.

  2. Goede tips. Ik let er meestal niet zo op maar koop bij voorbaat al niet vaak bij websites waar ik mijn vraagtekens bij zet. Mocht ik ooit van plan zijn dat wel te doen ga ik zeker jouw tips even na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *