Wat zijn de beste lampen volgens Milieucentraal en de Consumentenbond?

Wij hebben 3 kroonluchters in huis. Dat betekent maar liefst 18 lampen… En die lampen gaan nog wel eens kapot helaas.

Wat is nou de beste lamp? En de meest voordelige, en milieuvriendelijke?

Ik ging ten rade bij Milieucentraal en de Consumentenbond

De beste lampen volgens Milieucentraal

Milieucentraal is heel duidelijk:

Kies waar het kan voor een ledlamp!

Ledlampen gebruiken namelijk veel minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Dat is fijn voor je portemonnee en voor het milieu. Een ledlamp heeft maar 3 tot 9% van de electriciteit nodig voor dezelfde hoeveelheid verlichting als een gloeilamp. Dus ik bedoel maar.

Spaarlampen doen het minder goed dan ledlampen en bevatten bovendien kwik. Halogeenlampen zijn een dure optie, en verdwijnen bovendien vanaf 2018!

Ledlampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Ledlampen heb je in allerlei vormen en maten, dus er is altijd wel een model te vinden wat goed past bij je lamp. Zo vind ik onderstaande ledlamp mooi voor onze kroonluchters:

wat is de beste lamp?
Bron: Budgetlight.nl


De beste lampen volgens de Consumentenbond

Ook de Consumentenbond is het positiefst over ledlampen. Ze noemen ledlamp zelfs ‘de standaard’. Sterker nog, de Consumentenbond raadt zelfs aan om nog goedwerkende gloeilampen toch al te vervangen door ledlampen. Spaarlampen die het nog prima doen, kun je wél gewoon blijven gebruiken en pas vervangen als ze stuk zijn.

Conclusie over de beste lampen

Zowel de Consumentenbond als Milieucentraal zijn het meest lovend over led lampen. Dat zijn echt de lampen voor de toekomst. Ze zijn weliswaar in de aanschaf wat duurder, maar dat verdien je terug in lagere energiekosten.

Heb je gloeilampen? Vervang die dan zo snel mogelijk door led lampen.

Heb je spaarlampen? Dan kun je qua kosten wachten tot ze stuk zijn, en ze dan vervangen met led lampen.

Lees ook mijn review van het Ikea Kvart lampje.en mijn post over kerstverlichting.

Welke type lampen heb jij in je huis?


Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

2 reacties

  1. Qua prijs verschilt het nogal waar je je ledlamp koopt. De lampen van IKEA zijn ronduit duur (4 tot 6 euro). Die van Action vrij goedkoop, maar daar kun je dan nog wel eens een zwakke broeder tussen hebben die het na een paar maanden opgeeft. Zelf heb ik de beste ervaring met lampen van 't Kruidvat. En even opletten daar: zo 2 a 3 keer per jaar zijn ze in de aanbieding en kosten ze iets minder dan de helft vande reguliere prijs. Dan scoor je een ledlamp van 5 Watt voor 1,50 euro per stuk en de kwaliteit is prima. Sommige modellen zijn er ook in 'flame' uitvoering….dan hebben ze een kleur die best sfeervol is.

  2. Dankjewel Ron dat is een goede tip zeg! Ik zou anders nooit aan 't Kruidvat gedacht hebben voor lampen moet ik zeggen. En bij Ikea verwacht ik normaal altijd vriendelijke prijzen: goed om te weten dat ledlampen daar niet zo voordelig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *