Knäckebröd: wasa versus huismerken

Bij ons verschijnen verschillende merken Knäckebröd ter tafel, en toen ik tijdens het ontbijt gedachteloos de ingrediënten zat te lezen, viel mij plotseling op dat die per merk nog behoorlijk kunnen verschillen.

Dus heb ik ze eens even op een rijtje gezet voor een product review van Knäckebröd, van de merken: C1000, Lidl, Jumbo en Wasa.

Ze smaken zoals ze kraken

Wat betreft structuur vind ik de Wasa knäckebröd veel zachter en vriendelijker. De knäckebrod van de C1000 en Jumbo is veel 'harder', en maakt veel meer lawaai als je er op kauwt. Op een bepaalde manier vind ik het knapperige, en eigenlijk lekkerder dan de Wasa knäckebröd die ik toch wat meliger vind.

Maar met die van Wasa kun je nog een normaal gesprek voeren, terwijl die van de C1000 en de Jumbo vrij oorverdovend zijn!

Verpakking: Wasa de verliezer

Wat verpakking betreft vind ik Wasa echt de grote verliezer! Terwijl de C1000 en de Jumbo hun knäckebröd in een handige kartonnen doos aanbieden, en de knäckebrödjes per vijf in cellofaan hebben verpakt, zitten die van Wasa gewoon in papier. Die van de C1000 en de Jumbo zijn dus veel makkelijker vers en knapperig te houden.

Zelfs het knäckebröd van de Lidl is weliswaar in papier verpakt, maar binnen dat papier toch weer handig onderverdeel in verpakte pakjes van vijf.

Ik vind dat wat verpakking betreft Wasa iets kan leren van de concurrent.

Aan de andere kant: de verpakking van Wasa is denk ik milieuvriendelijker, want bestaat dus alleen uit een luchtig papiertje.

Uiterlijk van het knäckebröd

Het knäckebröd van Wasa heeft een veel duidelijker boven- en onderkant dan die van de Lidl en Jumbo. Bij die laatste twee doe ik maar een gok, als ik moet kiezen welke kant ik zal besmeren met jam.

Voedingswaarde

Maar aan het eind van mijn onderzoek kon ik er niet om heen: het knäckebröd van de Wasa is gezonder dan dat van de Lidl, Jumbo en C1000, en dat vind ik uiteindelijk toch het allerbelangrijkst.

Prijzen

Lidl knäckebröd: 0,75 cent
C1000 knäckebröd: 0,79 cent
Wasa knäckebröd: 0,99 cent

Mijn tabel met onderzoeksresultaten!

Conclusie

Wat verpakking betreft staat het knäckebröd van de Jumbo en C1000 op de eerste plaats. De tweede plaats is voor de Lidl, die in ieder geval handzame pakjes van 5 aan biedt. Qua verpakking scoort Wasa het laagst.

Maar wat betreft voedingswaarde vind ik Wasa de onbetwiste winnaar. En voor mensen die willen afvallen is Wasa ook de beste optie.

Is knäckebröd een volwaardig alternatief voor brood?

Volgens de mensen van Wasa wel. Zij deden een onderzoek waarbij ze de voedingswaarde van 'knapperbrood' vergeleken met boterhammen. Wel concludeerden ze dat 'de ene cracker, de andere niet is'. Hun onderzoek vind je hier.

Eet jij knäckebröd?
Heb je voorkeur voor een bepaald merk?
En gebruik je het als vervanging voor brood?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

8 reacties

  1. Ik vind de volkoren van Wasa heel lekker (bruine pak) maar eet ook rustig de crackers van de euroschopper (0.37) als kan je dat bijna geen knackerbrod noemen 😉 (ziet er uit als karton hihi)
    En de eigen merken vind ik inderdaad ook vaak hard, je schuurt bijna je tanvlees er mee open en hebt het idee dat de buren 3 huizen verderop nog horen dat je aan het lunchen bent.

    Ik eet trouwens meer knackerbrod dan gewoon brood, ben er dol op.

    Groetjes Isabelle

  2. Zelf at ik het weleens bij het brood, niet als vervanging en vond wasa altijd de lekkerste. Ik had een speciaal plastic doosje waar je ze in kon bewaren. Nu eet ik glutenvrij en zijn ze uit den boze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *