Een tijdje terug maakte ik macaroni met vegetarisch gehakt; met Vivera kruimgehakt om precies te zijn. Maar dat vond ik erg tegenvallen. De structuur smaakte echt heel anders dan met ‘gewone’ gehakt. Om die reden heb ik het niet nog een keer gemaakt.
Vegetarisch gehakt van de Jumbo voor lasagne
Maar nu had ik een drukke dinsdag vol met afspraken, en daarom wilde ik een lasagne maken. Dat kon mooi tussen twee afspraken door, en als ik dan na mijn laatste afspraak thuis kwam zou het eten klaar staan. Omdat het lasagne was besloot ik vegetarisch gehakt nog een keer een kans te geven. Mijn man deed die dag de boodschappen en kwam thuis met vegetarisch gehakt van de Jumbo.
Vegetarisch gehakt Jumbo
Eerlijk gezegd deinsde ik een beetje terug toen ik zag hoe griezelig echt het vegetarische gehakt van Jumbo op echt gehakt lijkt! Het ziet er echt totaal anders uit dan het kruimgehakt van Vivera. Kijk maar:
En dan hier het Jumbo Vegie Gehakt:
De Jumbo versie heeft echt veel meer de pretentie van echt gehakt!
Koken met Jumbo Vegie Gehakt
Volgens de instructies moest ik het gehakt bakken met olijfolie. Dat heb ik braaf gedaan. Mijn ervaring was dat het erg snel aanbakte, maar dat kan ook aan mijn pan liggen. Daarnaast viel het me op dat het zo rood bleef!
Bij gewoon gehakt ben ik gewend dat het op een gegeven moment een beetje lichtbruin kleurt. Zo weet ik of het goed gaar is. Maar het vegetarisch gehakt van Jumbo bleef rood. Dat vond ik lastig! ‘Is het nou goed genoeg gebakken of niet?’ vroeg ik me af.
Maar omdat het uiteindelijk ook nog drie kwartier in de oven zou gaan met de lasagne, maakte ik me daar maar niet al te druk om.
Hoe smaakt het Jumbo Vegie Gehakt
Nu komt eigenlijk de verrassing wat mij betreft: ik vond het lekker! De lasagne was heel goed geslaagd, en ik proefde totaal niet dat ik vegetarisch gehakt had gebruikt. Dat was dus een groot verschil met het Vivera kruimgehakt.
Ik ben een klein beetje een lastige eter, en moet mezelf soms overwinnen om iets nieuws te proberen. Bij dit in mijn ogen raar uitziende nepgehakt had ik daar ook last van. Dus het feit dat ik het oprecht lekker vond, is wat mij betreft een aanbeveling en compliment voor het Jumbo Vegie Gehakt.
Welk vegetarisch gehakt kies je?
Er zijn best veel merken die vegetarisch gehakt aanbieden. Hoe kies je nou de beste? Volgens De Consumentenbond is het belangrijk op de volgende dingen te letten:
Het eiwitgehalte
Het ijzergehalte
Vitamine B12-gehalte
Zout en suiker gehalte (deze noem ik even!)
Jumbo Vegie gehakt langs de meetlat!
Het eiwitgehalte van het Jumbo Vegie gehakt is 75,5 dus dat zit wel goed. B12 zit er ook in, en ook ijzer is toegevoegd volgens het etiket. Er zit 1,5 gram aan suikers in en 1,02 gram zout. Volgens het Voedingscentrum mag je per dag maximaal 6 gram zout.
In het Vivera kruimgehakt zit ook alles, maar dat heeft met 0,7 gram aan suikers! Ook zit daar ietsje minder zout in: 1,01. Dat maakt het Vivera kruimgehakt gezonder dan het Jumbo Vegie gehakt.
Vegetarisch gehakt van Jumbo volgens Lifesum: net voldoende…
Helaas wordt mijn Lifesum app ook niet echt blij van het Jumbo Vegie gehakt. Lifesum geeft beoordelingen met gezichtjes. Deze gehakt krijgt een gezichtje met een recht mondje. Geen grote lach dus. Dat betekent dat het niet heel erg gezond is. Volgens de app zit er bovendien 49% vet in.
De Lifesum geeft gewoon rundergehakt wel een vrolijk lachend gezichtje! Ook al zit daar volgens de app 56% vet in.
Mijn conclusie
Voor iedereen die graag vegetarisch wil koken, maar behoefte heeft aan een vleesvervanger, is het Jumbo Vegie gehakt een uitstekende optie. En ik vind dat vanwege de structuur die op gewoon gehakt lijkt en het feit dat het geen opvallend andere smaak heeft dan gewoon gehakt.
Maar als het gaat om gezond eten dan is volgens de Lifesum app het Jumbo Vegie gehakt geen optimale keuze. Daar baal ik van, want ik vond het juist zo prima te eten.
Nicole Orriëns studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. Daarna werd ze moeder van vijf kinderen en fulltime blogger.
Op Review Eerst deelt ze haar ervaringen met producten en klantenservice. Haar doel is jullie de informatie geven die ze zelf graag had geweten voordat ze iets kocht.
Houd jij van Tova saus? Ik gebruikte het graag in de yoghurt! En baal jij er ook zo van als ze producten gaan ‘vernieuwen’ en de nieuwe versie is kleiner, duurder en minder lekker? Dat hebben ze gedaan met de dessertsaus van Tova. Ik gebruikte die dagelijks in mijn magere yoghurt. Nu hebben ze de…
Voor veel producten maakt het qua smaak niet uit of je het huismerk koopt of het A-merk. Vaak is de smaak hetzelfde, en het scheelt een paar euro. Maar bij sojasaus blijkt dat niet altijd zo te zijn. Ik probeerde Conimex sojasaus en de huismerkversie van Jumbo. De Jumbo sojasaus vond ik brémzout en waterig,…
Meestal maak ik mijn citroencake met de bakmix voor citroencake van Koopmans. Maar vaak hebben ze dat niet in de supermarkt. Dus van narigheid pakte ik een doos Dr. Oetker Wolken citroen uit de schappen. Hieronder lees je mijn ervaringen met zelf een wolkencake maken met deze bakmix. Wolkencake maken met Dr. Oetker Wolken Citroen…
Ik houd enorm van ananas. Elke dag doe ik stukjes ananas in een klein picardie glas, en eet dat voordat ik koffiedrink. Ananas op sap bij AH Ik koop mijn ananas bij AH. Vanwege zuinigheid overwegingen kies ik ananas van het huismerk van AH. Dat is ananas op sap in een blauw blik. Maar een…
Mijn kinderen zijn dol op cup noodles. Voor deze post heb ik ze uitgebreid geïnterviewd over Nissin Cup Noodles versus Unox kip noodles. Maar eerst: wat zijn cup noodles ook alweer? Cup noodles voor dummies Cup noodles zijn noodles in een kant en klare wegwerpbeker. Je hoeft er alleen kokend heet water bij te gieten,…
Ik ben dol op zogenoemde candybars, oftewel marsrepen, snickers, nuts etc. En ik vind het altijd wel grappig om te zien hoe producten worden nagemaakt en hoe ze vervolgens genoemd worden! Zo wordt het oorspronkelijke Raket ijsje in de namaak variant verkocht onder o.a. het etiket Ruimteschip! In het geval van de Aldi versie van…