|

Hondenbrokken kiezen: 5 praktische tips

hondenbrokken
Dit is onze lieve Trixie

Ons lieve hondje is helaas de dag voor Kerstmis 2023 overleden. Omdat Trixie een erg gevoelige huid had, had ze goede hondenbrokken nodig die hypoallergeen waren. Dat hebben we wel moeten leren, want toen we haar net hadden kochten we gewoon hondenbrokken van het huismerk van de Jumbo supermarkt.

Onderstaand artikel kreeg ik binnen en gaat over het belang van goede voeding voor je hond.

Welke invloed hebben hondenbrokken op de gezondheid van je hond?

De brokken die je aan je hond geeft hebben een grote invloed op hoe je hond zich voelt, en hoe het met zijn of haar gezondheid gesteld is. Net zoals dat wij mensen een goede, gezonde en gevarieerde voeding nodig hebben, geldt dit ook voor honden. Er zijn namelijk een hoop factoren waar je juiste hondenbrokken invloed op hebben. Hieronder vertellen we je welke invloed hondenbrokken hebben op de gezondheid van je hond.

Het gewicht

Als eerste hebben de hondenbrokken natuurlijk direct invloed op het gewicht. Dit heeft er voor een deel mee te maken met wat voor soort brokken je jouw hond geeft, maar ook met hoeveel brokken je de hond geeft. Het is hierbij goed om rekening te houden met de leeftijd van de hond, want een jongere hond verbruikt meer energie en heeft dus ook meer eten nodig dan een oudere hond die het grootste gedeelte van de dag aan het slapen is.

De gezondheid van de tanden

Wat ook een directe link heeft met het eten van hondenbrokken, is de gezondheid van de tanden. Net als mensen krijgen honden ook tandsteen en horen ze een goede mondgezondheid te hebben om zelf ook gezond te zijn. Er zijn hondenbrokken, zoals de WOOOF hondenbrokken, die kunnen helpen bij het goed verzorgd houden van de mond bij de hond.

hypoallergeen hondenvoer

De staat van de vacht en de huid

Ook de vacht en de huid worden beïnvloed door de hondenbrokken die je hond krijgt. Dit heeft te maken met de voedingsstoffen die in de brokken zitten. Voor een mooie glanzende vacht moet je hond namelijk voldoende omega-vetzuren binnen krijgen. Meestal hebben honden met een gezonde vacht ook automatisch een gezonde huid. Deze twee dingen staan dus in relatie met elkaar, en moeten ook in een goede balans zijn.

De spijsvertering en ontlasting

Als laatste hebben we de spijsvertering en ontlasting, dit zegt namelijk ook een hele hoop over de gezondheid van de hond. Voor een goede spijsvertering moet je viervoeter voldoende eten hebben met vezels erin, maar ook hoogwaardige eiwitten spelen een belangrijke rol voor een goede spijsvertering. De stoelgang van de hond is een goede indicator om te zien hoe het gesteld is met de spijsvertering van je hond.

Wat zegt de Consumentenbond over gezonde hondenbrokken?

Ik was benieuwd wat de Consumentenbond zegt over hondenvoer, maar helaas hebben zij alleen een artikel over het beste kattenvoer gepubliceerd. Daarin schrijven ze dat de ontlasting van je kat een goed beeld kan geven van de kwaliteit van het voer dat je kat krijgt.

5 lessen van Amerikaanse Wirecutter over hondenvoer

Na enig zoeken vond ik een artikel over goede kwaliteit hondenvoer op de Amerikaanse website Wirecutter. Het artikel is tot stand gekomen met behulp van 4 dierenartsen en Kaitlyn Wells, die jarenlang een onafhankelijk blog had over voeding voor huisdieren. De belangrijkste lessen die ik uit het artikel in Wirecutter haal zijn deze:

  1. Er is niet één ultiem merk hondenvoer dat ALTIJD het beste is. Wat voor de ene hond gezonde is, is dat voor een andere hond misschien niet. Het hangt af van je hond.
  2. In Wirecutter adviseren ze om bij de keuze voor hondenbrokken te overleggen met je dierenarts wat het beste is voor jouw hond. (Zo kwamen wij uit bij de speciale dieetvoeding voor ons hondje Trixie.)
  3. Als het goed gaat met je hond, en hij actief en blij is, is er geen reden om van hondenvoer te wisselen.
  4. Als je een nieuw soort hondenvoer probeert bij je hond, is het goed om dit een periode van 2 tot 3 maanden vol te houden om goed te kunnen beslissen of het geschikt is voor jouw hond.
  5. Lees het etiket van het hondenvoer, voor zo ver je er wat van kunt begrijpen om te zien wat erin zit.

Hondensnacks van de Action

Bij de Action is zo'n beetje alles spotgoedkoop, zo ook hondensnacks. Maar is het verantwoord om hondenvoer van de Action aan je hond te geven? Nou zie ik in de schappen van de Action ook hondensnacks van 'echte' A-merken. Dat boezemt mij als consument dan wat meer vertrouwen in. Niettemin zou ik toch voorzichtig zijn met de hondensnacks van de Action en de etiketten zorgvuldig nalezen op de ingrediënten. Het simpelst lijkt me zo'n snack aan je dierenarts voor te leggen en te vragen of het oké is om die aan je hond te geven.

Leestip

Puzzel voor honden

Welk hondenvoer geef jij aan jouw hond?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *