Cadeaukaart gids + 6 essentiële aandachtspunten!

cadeaukaart

Een cadeaukaart is populair als cadeautje.

Het is net wat leuker en persoonlijker dan gewoon geld geven. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de mensen blij is als ze er eentje krijgen. Dat vind ik een geruststellende gedachte.

Je kunt het bovendien zo gek niet bedenken, of er is een kaart voor. Zoals een speciale kaart voor Vaderdag. Of voor een festival. Of een cadeaukaart voor beauty en wellness!

Er is zelfs een cadeaukaart om cadeaukaarten mee te kopen!

Je kunt kiezen uit ruim 150 cadeaukaarten.

Waarom een cadeaukaart geven persoonlijker is dan geld

Stel je wilt iemand die erg van boeken houdt iets geven. Maar ja, wat?! Welke boeken vindt die persoon leuk? En welke heeft hij of zij nog niet gelezen?

In zo'n geval biedt bijvoorbeeld een kaart voor boeken uitkomst. De blije ontvanger kan dan in alle rust zelf een boek uitkiezen. En als gever is het toch persoonlijk, omdat je met de cadeaubon laat zien dat je weet dat hij van lezen houdt.

Hotel cadeaukaart ervaring

Een bekende kaart is de Hotel cadeaukaart. Mijn man en ik gebruikten er ooit eentje voor een 3-daags hotelarrangement.
Maar dit type kaart kwam met voorwaarden.
Zo was de keuze uit hotels waar we konden overnachten enorm klein. Zo belandden we in een ongezellig hotel in het plaatsje Spier in Drenthe. 

Verplicht dineren in hotel

Vervolgens waren we verplicht om daar te dineren. Ik vond het erg lastig om iets op de menukaart te vinden wat ik lekker vond, en bovendien waren de prijzen veel hoger dan we normaliter zouden uitgeven aan eten.
Veel liever was ik ergens met mijn man pizza gaan eten. Dan waren we ook nog eens goedkoper uit geweest... Maar ja, dat kon dus niet.

We waren goedkoper uit geweest zonder hotel cadeaukaart....

Uiteindelijk kwamen mijn man en ik tot de sombere conclusie dat we goedkoper waren uit geweest als we 'gewoon' een hotel hadden geboekt. Dan hadden we vervolgens namelijk veel goedkoper kunnen eten en bovendien lekkerder.

Cadeaukaart: lees altijd goed de voorwaarden en kleine lettertjes

Met andere woorden: lees altijd goed de voorwaarden van cadeaukaarten. Soms zit daarin een onverwacht stukje venijn. Dus voordat je zo'n kaart cadeau doet aan familie of vrienden, is het goed om te kijken of het wel echt een leuk cadeau is. 

En niet een probleem in cadeaukaart vorm!

Controleer daarom ook altijd goed hoe lang de kaart geldig is.

6 Aandachtspunten bij cadeaukaarten

  1. Hoe lang zijn ze geldig?
  2. Wat zijn de voorwaarden?
  3. Is het bedrijf waar de cadeaukaart kan worden uitgegeven stabiel? Hoe groot is de kans op een faillissement? Denk maar aan al die mensen die een leuke V&D-cadeaukaart hadden...
  4. Is het bedrag er goed opgezet? Mijn man gaf mij ooit voor Moederdag een Hema-cadeaukaart. Toen ik ermee wilde betalen bleek er geen geld op te staan! Dat was blijkbaar misgegaan bij de kassa. Gelukkig had mijn man de bon nog, en kwam het goed. Maar leuk is zoiets niet.
  5. Waar kan de ontvanger de cadeaubon uitgeven? De ene cadeaukaart is de andere niet. Zo heb ik zelf ooit veel moeite moeten doen om een VVV-cadeaukaart uit te geven! Terwijl ik toch heel gemotiveerd was, en veel zin had om iets te kopen. Maar het viel me erg tegen op hoeveel plekken dat feitelijk kon.
  6. Er schijnt voor een enorm bedrag aan vergeten cadeaukaarten in Nederlandse lades te liggen... Let dus op dat je een cadeaukaart niet vergeet uit te geven. Ik doe ze tegenwoordig altijd in het hoesje van mijn smartphone.

Hoe geef je zo'n cadeaukaart een beetje feestelijk?

Als je een kaart cadeau geeft dan is het leuk om dat een beetje feestelijk te doen vind ik. Bijvoorbeeld in combinatie met een leuke wenskaart.

Cadeaukaart waar te besteden?

Ah, de 'million dollar question,' zoals in het Engels zeggen. 
Waar kun je terecht met je kaart? 
Bij een Hemakaart is het antwoord simpel: bij de Hema natuurlijk. 

Heb je een algemene cadeaukaart? 

Bijvoorbeeld een Beauty card? Dan is de simpelste oplossing de naam van de kaart intypen bij Google in combinatie met 'waar te besteden'. Dan krijg je een link met een lijst van locaties waar je de kaart kunt besteden.

Praktisch voorbeeld: Waar Primera cadeaukaart besteden?

Stel je hebt een Primera Keuze Cadeaukaart gekregen.  Deze Primera-kaart kun je inwisselen voor een kaart van bijvoorbeeld Bol.com, Media Markt, HEMA, De Bijenkorf, ICI Paris XL, Diner Cadeau, Intratuin, Nationale Bloemenbon voor snijbloemen, Karwei, Wehkamp.nl, Nationale Sauna cadeaubon, iTunes Gift Card en vele anderen...

Samenvattend

Met een cadeaukaart kun je bijna niet miskleunen als het gaat om cadeautjes. Door een bepaalde soort te kiezen maak je hem persoonlijker, en vervolgens heeft de ontvanger veel vrijheid om hem te besteden. 
De kans dat je iets geeft dat niet gewaardeerd wordt, is dus klein.
Cadeaukaarten kun je bovendien op veel plekken kopen, van supermarkt tot Primera!
Leestips: Cadeau's voor mannen! en de voordelen van een bonuskaart.
Hoe zijn jouw ervaringen met cadeaukaarten?

Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *