Ei koken: Het perfect gekookte eitje met een kookei of airfryer
Voor de één is het perfect gekookte eitje zo hard dat je er iemand mee knock out kunt slaan, voor een ander als het over het hele bord druipt. Maar hoe krijg je het voor elkaar om het perfecte eitje te koken? Een kookei helpt bij je ei koken!
De eierwekker
Daarvoor is de eierwekker uitgevonden. Voor mij geven 4 minuten het beste resultaat, gemeten vanaf het moment dat het water kookt. Dan is het ei niet te hard, maar ook niet té zacht, want dat vind ik vies. Het probleem is alleen, dat ik meestal het moment mis waarop het water eindelijk kookt! Ik begin wel met braaf wachten, en in het pannetje kijken, maar halverwege raak ik meestal afgeleid, en ontdek dan plotseling: ‘Oh, het water kookt!’ Maar hoe lang, dat is een raadsel. Dit is beslist een nadeel van de klassieke kookwekker.
Wibra: kookei!
Daarom ben ik verrukt van de Wibra eggtimer die ik voor geloof ik 2,99 kocht, en voor Sinterklaas aan mijn man cadeau deed. Dit kookei gooi je gewoon meteen bij het ei in het pannetje, en het verkleurt naarmate het water warmer wordt. Op het kookei staan streepjes die de toestand van het ei vertegenwoordigen. En bij elk streepje staat hoe hard of zacht het ei is. Je kunt kiezen uit: hard, medium of soft. Zo kun je precies op het juiste moment je ei uit het water vissen. Het werkt echt perfect! Mijn eitje is nu altijd precies goed. En het kost ook nog bijna niks.
Kookei Action
Maar vergeleken met een kookei van de Action is de Wibra versie ineens duur. Want voor nog geen 90 cent koop je bij de Action deze zogenoemde Kitchen Korner eierwekker:
Hij is ook nog eens verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: blauw, grijs,groen en roze. Aan de hand van de kleur van het kookei kun je zien hoe hard of zacht je ei is.
Hema kookei
Zoek je een Hema kookei? Zij hebben niet zo’n versie als de Wibra en de Action, maar je vindt er wel deze eivormige eierwekker:
De zeeman verkoopt geen eierwekkers helaas.
Eierkoker Action?
Een apparaat dat een eierwekker overbodig maakt is een zogenoemde eierkoker. Dat is een speciaal apparaat waarmee je eieren kookt. Maar die vind je, in ieder geval op dit moment, niet bij de Action. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n eierkoker:

Zelf lijkt een eierkoker mij vooral een overbodig keukenapparaat dat plek inneemt.
Ei koken in airfryer
Wist je dat je ook een ei kunt koken in een airfryer?! Mijn zoon Ot heeft het voor me geprobeerd.
- Verwarm de airfryer voor op 160°C. Dit helpt voor een gelijkmatiger resultaat! Prik eventueel een klein gaatje in het ei om te voorkomen dat het barst of zelfs ontploft in de airfryer. Hoe lager de temperatuur van je airfryer hoe kleiner de kans dat je ei ontploft.
- Leg het ei in het mandje van de airfryer. Je hoeft het ei niet in water te leggen zoals bij het koken op het fornuis. (Als je geen mandje hebt, kun je de eieren ook gewoon direct op de bodem van de airfryer plaatsen, zolang je er maar voor zorgt dat ze niet te dicht bij het verwarmingselement liggen. Zorg ervoor dat de lucht goed kan circuleren voor het beste resultaat!)
- Kooktijd:
- Voor een zachtgekookt ei: 8 minuten.
- Voor een medium gekookt ei: 10 minuten.
- Voor een hardgekookt ei: 12 minuten.
- Verwijder het ei voorzichtig uit de airfryer en leg het in een kom met koud water om het kookproces te stoppen en het makkelijker te pellen.
- Laat het ei een paar minuten in het koude water liggen voordat je het pelt.
Het duurt echt een stuk langer om een ei in de airfryer te koken dan in water. Dat komt doordat de lucht in de airfryer langzaam de eieren verwarmt. Zelf vind ik een ei koken in de airfryer niet de fijnste methode. Het duurt langer en ik vind het meer gedoe. Dan zou ik zelfs nog liever een eierkoker gebruiken. Mijn zoon Ot vond het weliswaar werken, maar zou het niet nog een keer doen.
Leestip
Hoe zorg jij voor het perfect gekookte eitje?
Ontdek meer van Review Eerst
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ja, wordt gewaardeerd, maar ook niet altijd. Heb een zeikerd die schreef: Het ontbijt is wel goed, maar die eieren, waarom kan ze daar geen rekening mee houden. Dus toen heb ik besloten om voor de eierwekker te gaan.
BTW mijn prijzen zijn na de badkamer verbouwing omhoog gegaan.
Mmm een hardgekookt eitje!
@Opnieuw Beginnen: ik zou zo bij jou willen ontbijten! Het klinkt heerlijk zeg, met vers gebakken broodjes en verse sinaasappelsap!
Ik heb ze het liefst zo hard mogelijk. Ik laat ze minimaal 10 minuten koken. Komt niet zo nauw meer dan 😉 😉 Manlief zou ze liever zachter willen, geloof ik. Die ging het wel even voordoen. Aten we snot… hahahaha…
Ik eet geen eieren, maar kook ze regelmatig. Tegenwoordig in de eierkoker. Hiervoor had ik echt problemen, hoe lang en hoe. Vooral omdat ik ze niet eet. In de eierkoker plaats ik de eieren voordat ik naar bed ga, desgewenst op medium, hard of zacht. Ik heb maar een eierkoker, dus de mensen moeten het wel eens zijn.
's Morgens druk ik op de knoppen van koffiezetapparaat, steek stekker van de eierkoker in stopcontact en ik doe de oven aan waar de vorige avond de broodjes al in gezet heb.
Vervolgens snij ik de sinaasappelen en begin die te persen in de grote handperser. Twee per persoon. Afhankelijk van het seizoen is het teveel of net aan.
De overige ontbijtspullen pak ik uit de koelkast, rangschik alles. Het duurt 15 minuten. Dat is goed om te weten, want alles wordt op de afgesproken tijd geserveerd. Op werkdagen om 7 uur of vroeger, wat gewenst wordt Overige dagen maakt het me niet uit. Ik heb heel lang om kwart voor 6 geserveerd.
Desgewenst ben ik ook goed in scrambled eggs, whatever.
Wat leuk!!! Een mooi kadootje voor mijn moeder. Als wij, de kinderen, weer eens thuis zijn dan vindt mijn moeder het erg leuk om een lekker ontbijtje te maken. Maar de ene keer is het eitje bij het ontbijt zo ontzettend zacht dat zelfs het eiwit uit de schaal stroomt… En de keer erna is het hele ei knoerthard. Bedankt voor deze tip!
Zelf zet ik het water op terwijl ik de tafel dek en aan het geluid van het water hoor ik of het kookt, prik in elk ei een gaatje en zet de eiwekker op 7 minuten dan heb ik een perfekt eitje.
Oh wat een fijne tip!! Ik heb vorig jaar van sint een eierkoker gekregen maar de eitjes komen er nooit uit zoals wij willen (graag half zacht).
Wij koken de eitjes dus gewoon weer in een steelpan maar dan vergeten wij inderdaad vaak op te letten wanneer het water kookt. Binnenkort dus naar de wibra en de eierkoker naar de kringloop 😉
Groetjes Isabelle
He, wat zie ik, zo'n eggtimer heb ik ook.
Omdat ik van halfzachte eitjes houdt was ik altijd een beetje sip als mijn eitje te zacht of te hard was.Ik heb deze eggtimer nu vijf jaar en sindsdien altijd perfecte eitjes. Ik zou niet meer zonder kunnen.
Ik vind het ook fijn dat de eggtimer geen stroom verbruikt of onderhoud nodig heeft.
Leuk dat ze nu bij de Wibra liggen!
Groet, Creanda
Dat ziet er zeker handig uit! Ik heb zelf een eierkoker, dus dan doe je gewoon net zoveel water erin als volgens het dingetje nodig is om b.v. twee hardgekookte eitjes te krijgen.