eReaders zijn geen vervanging voor een ‘echt’ boek!

Sinds de opkomst van eReaders was ik steeds huiverig voor de aanschaf van zo’n apparaat. Ik ben dol op lezen, maar vreesde dat lezen van een schermpje geen vervanging zou zijn voor het gevoel van een écht boek in mijn handen.

Uiteindelijk bezweek ik toch voor de Kobo eReader, en de belofte van directe toegang tot een hele wereld van ebooks. En die belofte maakt de Kobo eReader beslist waar. Ik ben er dan ook zeer tevreden mee, maar mijn vrees dat eReaders geen vervanging zijn voor een heus boek bleek terecht. Als ik een ‘echt’ boek lees, voel ik bijvoorbeeld met mijn duim vaak even hoeveel ik al heb gelezen, en hoeveel bladzijden me nog wachten. Dat gaat gepaard met een bepaald gevoel als: ‘Oh, ik ben nog niet eens halverwege,’ of ‘Nog lekker veel pagina’s te gaan!’ En dat kan met de Kobo eReader dus niet. En dat mis ik…

Wat zijn dan wél de voordelen van eReaders?!

Maar, eReaders zijn wel een hele fijne áánvulling op traditionele boeken. De eReader is licht, compact, en je hebt bij wijze van spreke een hele bibliotheek in je tasje in de vorm van je eReader. Stel bijvoorbeeld, het is Tweede Kerstdag, en je verveelt je, maar hebt geen leuk boek in huis. Alle boekhandels zijn gesloten, dus wat te doen?! Dan kun je met de Kobo eReader op kobobooks.com zo even een leuk boek kopen, en zit je luttele minuten later heerlijk te lezen.

Samengevat

eReaders kunnen een traditioneel boek wat mij betreft niet vervangen, maar ik vind eReaders wél een hele prettige aanvulling op gewone boeken.

Zie ook mijn post over gratis ebooks.

N.B. Denk ook eens aan een ebook abonnement!

Ben jij al bezweken voor de sirenezang van eReaders?
En zo ja, hoe bepaalde je welk merk je kocht?

12 reacties

 1. Hoi,
  Ik heb ook een Kobo trouwens. Die soms ook wel eens hapert en niet helemaal goed reageert. Op een ander plekje aantikken wil nog wel eens helpen. Of niet aantikken, maar die beweging maken die je al die mensen met een Iphone ook ziet maken.
  En een eReader neem je weer niet lekker mee naar het zwembad bijvoorbeeld. Dan heb ik het gevoel dat ik niet bij de tassen weg kan.
  Die Reiziger-serie heeft een hoop fans. Er zijn mensen die zelf de trailer in elkaar knutselen van de film die er nog niet is, blogs met het eten uit het boek, excursies, clubs, noem maar op. De boeken zijn niet te categoriseren, maar een echte aanrader. Ze zijn verslavend; dat je blij bent dat er zoveel bladzijden in het boek zitten.
  Groetjes! Rolien

 2. Nee, hier ook traditionele boeken. Nu lees ik niet zo vaak heel dikke boeken, misschien dat je dat eerder over zou halen. En op vakantie kan ik me ook voorstellen, dat een eReader minder kilo's inneemt dan gewone boeken, maar mijn stapel boeken bestaat meestal uit pocket-detectives, tijdschriften en een enkel dikker boek. Dus hier nog geen eReader. Nee, dat lieg ik: wij nemen een iPad mee, en zoonlief gaat daar zijn theorieboeken (rijbewijs) opzetten…dus wel een 'soortvan' eReader, maar doe mij maar échte boeken.
  Lieve groet, Inge

 3. Hoi Nicole,
  Ik heb er sinds een paar maanden één, voor mijn verjaardag gekregen. Ik gebruik hem vaak en heb er al veel boeken op gelezen. Als het maar een verhaal is, dan maakt het mij niet uit of ik een apparaatje of een echt boek in mijn handen heb. Dus ik ben er erg tevreden mee. Heb je trouwens de Reiziger-serie al gelezen van Diana Gabaldon? Daar ben ik nu mee bezig. En aangezien het dunste boek uit de serie 781 pagina's telt, en de dikste 1455, lijkt me een eReader prettiger in de hand liggen dan het boek zelf. Niet dat dat me tegen zou houden al ik geen eReader had…
  Groetjes! Rolien

 4. Ik heb ongeveer 15 meter boek in huis (vroeger nog veel meer maar ik heb veel boeken weggegeven) en ik heb sinds 2 1/2 jaar 'n eReader (Sony). Informatieve boeken leen ik bij de bibliotheek maar literatuur, thrillers e.d. koop ik als eBook.
  Ik zou niet anders meer willen, Tecla

 5. Ik heb het liefste een echt boek. Heerlijk om te bladeren en iets substantieels vast te hebben. Een eReader heb ik niet, wel kan ik eBooks lezen op mijn tablet. Die heb ik sinds een paar maanden, ik voel me erg decadent. Nu wissel ik het af. Het voordeel van eBooks is dat het me niets kost (niet verder vertellen hoor;-)) en ik kan toch veel nieuwe boeken lezen. Maar een huis zonder echte boeken, dat zal hier echt nooit gebeuren!

 6. Ik ben het helemaal met je eens dat je boeken niet kunt vervangen door een e-reader. Nu lees ik nogal veel en op vakantie gingen er dan ook minimaal 15 boeken mee… Dat is wat zwaar in je vliegtuigbagage. Dus… af en toe lees ik boeken op de iPad. Dat is prima te doen, zolang je dat niet in zonlicht (buiten dus!) doet. Binnen of in de schaduw gaat dat prima. 's Avonds in bed vind ik het ook handig, want dan hoeft er geen lamp aan.

 7. Nog geen e-reader en ik denk ook dat het niet op kan tegen een gewoon boek. Zoals je zegt kan het wel een leuke aanvulling zijn maar 'k heb nog andere wensen… dan bungelt een e-reader nog ergens ver onderaan.

 8. Nee ik heb liever een echt boek en ik vind het bezoeken van de bieb ook te leuk om een ebook aan te schaffen. Ik houd van het geluid die boeken maken als we zitten te lezen, ik houd van de geur van het papier en het gevoel wat jij omschreef kijken heo ver je al bent. Ook is het stiekem een protest tegen alle apparatuur en technische snufjes;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *