Gezin zoekt vloer: een casus uit de praktijk!

Vinyl tegels

Een vroeger klasgenootje van mij woonde jaren in het zuid-westelijke deel van Zuid-Amerika, en is nu met haar gezin teruggekeerd naar Nederland.

Ze woont, net als ik, in een twee-onder-één-kapwoning met haar ouders. Dat wil zeggen: het deel waar vroeger haar oma woonde is opgeknapt en uitgebreid waardoor ze nu een prachtige ruime woning heeft met uitzicht op het bos!

Keuken nog niet af en betonvloer

Maar toen ik op bezoek kwam, was het huis duidelijk nog niet helemaal af. De plinten onder de keukenkastjes ontbreken bijvoorbeeld nog, en ze heeft nog geen vloerbedekking. De vloer is van beton, maar dan niet mooi afgewerkt. Het is een betonvloer uit de categorie: 

'We zijn nog niet toegekomen aan echte vloerbedekking.'

Ze vroeg mij of ik ideeën had voor een goede vloerbedekking.

Het belang van de juiste vloer is groot!

Een goede vraag, waarop een zorgvuldig antwoord nodig is, vind ik. Want een goede vloer is erg belangrijk. Vloeren zijn namelijk heel sfeerbepalend, en daarnaast moet een vloer doorgaans ook praktisch zijn.

En wat praktisch is, kan verschillen per persoon en omstandigheden. Dus laten we de kenmerken van het gezin van mijn klasgenootje eens op een rijtje zetten!

Gezin zoekt vloer

 1. Het gezin bestaat uit 2 ouders en 3 kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 21.
 2. Ze hebben een grote herdershond die goed luistert.
 3. Ze wonen in het buitengebied, en worden omringd door bos en groen.
 4. De kinderen zijn echte 'buitenkinderen'. Ze spelen veel buiten en lopen in en uit.
 5. Het klasgenootje heeft al geconstateerd dat de kinderen vaak vergeten hun schoenen uit te doen als ze van buiten weer naar binnen komen. Er wordt dus regelmatig 'rommel' van buiten naar binnengelopen.
 6. Zowel het klasgenootje als haar man hebben een baan, en een druk sociaal leven. Ze willen hun huis netjes op orde hebben, maar zijn geen tweeën enorm huishoudelijk betrokken om het maar even zo te noemen. Waar sommige mensen er plezier in scheppen om dagelijks te dweilen, denk ik niet dat dit bij hun van toepassing is.
 7. Het gezin moet zuinig leven. Het budget is beperkt. Per maand wordt er gekeken wat er de komende tijd gedaan kan worden aan het huis.
 8. Ze hebben een houtkachel. Wij hebben ook een houtkachel en er valt wel eens een stukje hout naast heb ik gemerkt... Met als gevolg dat ik een grote brandplek in het laminaat rondom onze houtkachel heb.
 9. Haar man wil het liefst een authentieke houten vloer.

Op basis van deze kenmerken van het gezin kom ik op de volgende criteria voor een vloer

 • Onderhoudsarm
 • Krasbestendig, vanwege het vele en uitlopen van de kinderen en de hond
 • Makkelijk schoon te houden, vanwege het vele in en uitlopen van de kinderen
 • Budgetvriendelijk
 • Een vloer die tegen eventuele vonken en stukjes brandend hout kan

Welke vloeren komen dan in aanmerking?

Parket

Haar  man heeft voorkeur voor een houten vloer. Parket zou mooi staan: een echte houten vloer in een huis in een bosrijke omgeving. En als je parket op de juiste manier behandeld, is het redelijk onderhoudsarm. Maar aan parket hangt doorgaans wel een stevig prijskaartje.

Vinyl

Dat brengt me op vinyltegels! Vinyl kun je kopen in allerlei kleuren en patronen. Van een parketvloer van vinyl tot zo'n pittoreske keukenvloer met wit-zwarte blokken.  Hieronder een patroon dat ik prachtig vind, maar dat misschien wel een beetje druk is:
Als wij ooit het laminaat in onze keuken gaan vervangen, dan wil ik bovenstaande vinylvloer! Ik vind hem echt prachtig. Bijkomend voordeel van vinyl in de keuken is bovendien dat het geen probleem is als er gespat en geknoeid wordt.

Vinyltegels kun je makkelijk vervangen 

En als je voor vinyltegels kiest, kun je ook nog makkelijk een eventuele beschadiging oplossen. Je vervangt gewoon de tegel op die plek!
Omdat vinyl ook nog eens budgetvriendelijk is, makkelijk schoon te houden en onderhoudsarm lijkt vinyl mij de beste optie voor mijn klasgenootje. En dan wel eentje met een optimale toplaag, zodat de vloer niet gauw beschadigd.

Gietvloer

Een gietvloer kwam ook bij mij op als optie. Als ze hiervoor kiezen is het belangrijk dat de huidige betonvloer die er ligt egaal glad is. Ik vraag me af of dit het geval is, dus dat zo eventueel een extra kostenpost zijn. Over gietvloeren heb ik verder verschillende verhalen gehoord: sommige mensen zijn er dolblij mee, anderen klagen dat je er alles op ziet en dat er snel deukjes inkomen. Als je kiest voor een gietvloer is het heel belangrijk dat je voor hoge kwaliteit met een hele sterke toplaag gaat. 

Samenvattend

De goede vloerbedekking kiezen is een belangrijke taak. Een vloer bepaalt namelijk niet alleen de sfeer in je huis, je moet daarnaast ook rekening houden met je leefstijl en samenstelling van het gezin.
Zo kun je weliswaar dol zijn op stoffen vloerbedekking, maar met kleine kinderen is de kans groot dat hij in snel tempo heel lelijk wordt.
Deze blogpost werd geïnspireerd door mijn oude klasgenootje!


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Ben een groot fan van vinyl! Ik heb het nu door mijn hele flat. Een vinyl met houtstructuur, en iedereen denkt dat het laminaat is. In mijn vorige huis had ik laminaat, maar mijn ervaring is dat het snel beschadigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *