Sluban Lego: een goed alternatief voor echte LEGO?

Dinsdag 14 september van 2010 was een zwarte dag voor LEGO: toen verloren ze namelijk het alleenrecht op hun Legosteentjes. De rechter besliste dat het geen beschermd merk kon zijn, omdat de bouwsteentjes een technische functie hebben.

Balen voor Lego natuurlijk, maar goed nieuws voor ons? Want als de Legosteentjes worden nagemaakt, zakken immers wellicht de prijzen?

Merken namaak Lego

Ondertusen zijn er diverse merken nep lego, onder andere

 • Mega Bloks
 • BanBao
 • Brick
 • Cobi
 • Sluban
 • Ligao

Tijdens een uitzending van Editie NL mochten kinderen de verschillende merken vergelijken, en kwam Lego met 50% als winnaar uit de bus, en BanBao met 33,3 procent als een goede tweede.

Goedkopebouwsteentjes.nl

Goedkopebouwsteentjes.nl waren zo vriendelijk mij een setje Sluban Lego te sturen om te testen. De verpakking zag er behoorlijk roze uit. In eerste instantie had ik daardoor wat moeite om testkandidaten te vinden. Uiteindelijk vond ik toch mijn zoon Piet (7) bereid.

Over de verpakking zou ik ook nog willen opmerking dat de leeftijdsaanduiding lastig te vinden is. Die staat onder op de doos, met kleine lettertjes. Bij Lego ben ik gewend dat de geschikte leeftijd in koeieletters op de voorkant van de doos staat.

Instructies Sluban lego zijn pittig

Piet vond de instructies erg lastig en kwam daar niet goed uit. En eerlijk gezegd, ik ook niet... We hebben veel op het plaatje op het doosje gekeken, om te kijken hoe het moest. Maar hetzelfde geldt bij de 'echte' Lego: daar kom ik meestal ook niet uit de instructies.

Sommige steentjes pasten niet goed op elkaar

Vervelend was dat sommige steentjes niet op elkaar pasten! Op het plaatje zagen we dat twee steentjes bij elkaar hoorden, maar we kregen ze met geen mogelijkheid op elkaar gedrukt.

Lego stenen en Sluban stenen goed te combineren

Ideaal is dat de Sluban steentjes perfect passen op de Legostenen. Ze zijn dus prima in combinatie te gebruiken. Ook de poppetjes van Sluban vond ik erg leuk, en een goede aanvulling op de wat saaiere bouwstenen.

Lego stenen in vergelijking met Sluban stenen

Voor mijn gevoel voelen de 'echte' Lego stenen meer solide, en iets zwaarder dan de Sluban versie. Verder onderscheiden de 'echte' Legostenen zich met het Lego logo, en de onderkant is iets anders dan bij de Sluban stenen. Zie foto. (Links is Lego, rechts Sluban)

Prijs vergelijken

De Suban Koninginnenkoets kost 6,99 en biedt 137 stenen. Maar bij Bol.com koop je voor 7,99 een setje Lego Basic Auto's bouwset met 139 stenen.

Sluban bouwstenen kosten dus 0,051 cent en Lego stenen 0,057. Het prijsverschil is miniem. Wel biedt de Sluban themadoos meer variëteit: In de Legodoos zit maar één poppetje, en in de Slubandoos wel drie.

Eindconclusie over Sluban Lego

Wat de kwaliteit betreft heb ik de indruk dat de Sluban stenen wel wat minder goed zijn dan de Legostenen. Daar staat tegenover dat ze veel variëteit in themadozen hebben, met leuke poppetjes. En omdat het ook past op de originele legostenen, is het op z'n minst een goede aanvulling op de 'echte' Lego.

Zie ook mijn post over nep Kapla blokjes!

Praktische informatie over Sluban lego

Sluban Lego kun je kopen op Goedkopebouwsteentjes.nl

Leestips

Koop jij liever 'echte' Lego of een 'namaak' variant?
Vind je het terecht dat de Deense fabrikanten het alleenrecht op deze bouwsteentjes verloren?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

24 reacties

 1. Ik ga voor echte Duplo i.v.m. de kwaliteit. Op Marktplaats zijn we een keer opgelicht. We hebben 20,- betaald voor een doos megabloks en dat is echt slechte kwaliteit. Wel weer op Marktplaats proberen te verkopen, maar ik ben eerlijk en noem het geen Duplo en ik raak het aan de straatstenen niet kwijt. Volgens mij hoeft Lego niets te vrezen.

 2. Heb een keer Sluban aan de kleinkinderen gegeven, het ontwerp was leuk maar de beschrijving was niet duidelijk en passen deden de steentjes ook niet opperbest. Wel leuk om een klein dingetje kado te geven als je een smalle beurs hebt maar op de lange duur lijkt me toch de "echte" Lego winnaar

 3. Wij hebben bakken vol lego duplo, maar er zijn toch ook een tweetal nep-dozen ingeslopen. Het verschil in kwaliteit is opvallend. Blokken die écht stukbarsten, dat hebben we bij échte lego nog nooit gehad ...

 4. De kindjes krijgen duplo van opanoma. Vind duplo juist mooi omdat er geen verhaal aan zit. Kindjes kunnen er alle kanten mee op.

  Nepspul komt er echt niet in...

  Zo irritant als bedrijven een prachtig idee jatten. Verzin zelf wat, losers!

 5. wij gaan ook voor Lego. Heb zelf geen ervaring met de nepsteentjes maar hoor alleen maar slechte verhalen om me heen.

  Groetjes kasboekvrouw

 6. Hier staan we uitsluitend op echte lego na een tank die we aan elkaar moesten lijmen omdat de steentjes onvoldoende grip op elkaar hadden. Ik vind het jammer dat er zo'n nep op de merkt is.... Voor manlief is het nostalgie en voor zoonlief willen we uitsluitend kwaliteit hierin. Dan maar een kleinere doos met minder steentjes...

 7. Wij hebben hier wel eens de Mega Bloks gehad, daar zitten inderdaad leukere poppetjes bij!

  Maar kwalitatief vind ik het eigenlijk niks.. Bouwsteentjes klikken niet goed op elkaar, best een tegenvaller dus! Komt waarschijnlijk door het dunnere en meer buigzame materiaal.

  Wij gaan gewoon voor het degelijke duplo/lego! Daarvan weten we dat het ook lang meegaat (dochterlief speelt nog met mijn duplo/lego van vroeger)!

 8. Wij hebben ook nep, ik weet niet meer waarvan, maar van Hello Kitty maar ik merk wel degelijk kwaliteitsverschil. Veel dunnere kwaliteit. (o ja, dan heet het nog duplo, in dit formaat). Maar ja, moet ze wel meegeven dat de neppers idd helemaal voor meiden meer varieteit hebben.

 9. Ik mocht BanBao testen en was verrast door de vele leuke speelsets voor meisjes, lekker roze.
  Bij het in elkaar zetten van de poppetjes drukte ik een schouder uit de kom en verboog het onderdeel.
  De stenen klikten goed vast, zo vast als een huis en kregen we moeizaam weer los.
  Overall maakt het de meisjes niet uit Lego of BanBao

 10. Zoontje speelt op het moment met. De 30 jaar oude LEGO van zijn ooms en tantes bij mijn schoonouders. Nu hij bijna jarig is staat LEGO ook op zijn verlanglijstje. We vragen aan iedereen met klem liever de echte LEGO te geven. Liever minder blokjes wat wel fijn speelt en klikt. Dan blokjes die niet fijn passen niets is zo frustrerend tijdens het spelen dan dingen die toch niet helemaal passen zoals de tekening zegt,

 11. De leeftijd staat toch gewoon links bovenaan op de doos? 6y+ in dit geval? Of vergis ik me daarin hihi. Ik vind deze 'lego' superleuk voor de meiden en als kleinigheidje, maar haalt het uiteindelijk niet bij de echte..

 12. Tjonge, ik wist niet dat er zoveel soorten neplego waren. Wij zijn ook eens voor de verleiding van zo'n grote mooie doos sluban voor niet zoveel geld bezweken, maar wat een verschil met de echte lego. Zoonlief werd zo boos als er weer iets niet paste, of alles uitelkaar viel, dat we alle nep lego eruit gesorteerd hebben. We hebben overigens nog veel lego van mijn man vroeger. Dat is toch alweer 35 jaar oud! En nog in prima saat. Voor ons dus ook alleen maar echte lego!

 13. Ik heb gisteren een Sluban set van playbricks thuis gekregen en vind de prijs kwaliteit niet slecht!De stickers zijn wat minder en ze rekenen ook maar €3,95 verzendkosten

 14. Heb onlangs een setje van Brictek bouwstenen gekocht via GiftDigger.com

  Moet eerlijk zeggen dat deze wel heel kort in de buurt komt van Lego.

  De maatvastheid en verbindingsvastheid zijn zeer goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *