Swinxs review: een interactieve spelcomputer?

swinxs
Mijn oudste dochter zag hem staan op de tafel van nieuwe aanwinsten van de spelotheek. Een Swinxs. Niet te verwarren met een Egyptische sfinx!

Wat is Swinxs?

Een Swinxs is een geheimzinnige, pratende kubus. Volgens de gebruiksaanwijzing is het een 'interactieve spelcomputer, waarmee jij en je familie en vrienden urenlang plezier zullen beleven.' Helaas kon ik hem nog niet meenemen, want hij ging pas een week later officieel de uitleen in.Een week later, klokslag openingstijd, was ik er weer, en daar stond hij in vol ornaat. Natuurlijk nam ik hem onmiddellijk mee naar huis! Want ik ben altijd in voor speelgoed dat belooft dat mijn kinderen er uren zoet mee zullen zijn.

Hoe werkt Swinxs?

Eenmaal thuis sprongen de kinderen er meteen op af, en ik pakte zuchtend de gebruiksaanwijzing om ze uit te leggen hoe het ding werkte. Ik haat gebruiksaanwijzingen, maar deze viel me honderd procent mee.

De Swinxs heeft namelijk maar drie knoppen! Een witte, een rode en een groene knop. Met de witte zet je het ding aan, met de rode knop kies je een ander spel, en met de groene kies je een spel.Swinxs

XS: Tien communicerende armbanden

Behalve de pratende kubus wordt de Swinxs geleverd met vier armbanden die je kunt scannen op de kubus/spelcomputer. Zo'n armband heet een XS, en kan communiceren met de Swinxs.

Wat kun je met de Swinxs doen?

Een van de keuzemogelijkheden is 'een geluidsbom' maken. Wat een hilariteit! De Swinxs laat op commando de meest vreselijke winden en boeren, en de kinderen lachten zich echt een kriek. Daar kan zo'n stom scheetkussen niet tegenop!

Buskruit

Een ander spel is Buskruit. In zijn 'ouderwetse' vorm is dit een soort van verstoppertje, waarbij kinderen elkaar kunnen bevrijden door een bal weg te schoppen, knoop uit een touw te halen etc.

Maar bij deze interactieve spelcomputer vindt de bevrijding plaats met behulp van de bijgeleverde armbanden. Het kind haalt zijn armband over het electronische oog van de Swinxs, en krijgt zo alle eer en glorie voor de bevrijding van de gevonden kinderen.

Zo giet de Swinxs ouderwetse spelletjes in een modern jasje, en maakt ze weer helemaal hip en nieuw.

Dit zei Ot (9) er over: 'Er zijn leuke spelletjes, bijvoorbeeld Spotlight, dan moet je de Swinxs ergens mee naar toe nemen, en dan doe je je sx er over heen, en dan gaat hij zeggen: 'Pssst, zijn we alleen?' Dan klik je op groen, en dan fluistert hij een woordje en dat moet je dan uitbeelden.'

Inderdaad urenlang speelplezier!

De Swinxs maakte de belofte van urenlang spelplezier waar! En dat komt bij mijn kinderen niet vaak voor. Meestal spelen ze enkele minuten met een nieuw speeltje, waarna ze alle belangstelling verliezen, en het speelgoed eenzaam in een hoek ligt te verstoffen. Maar hiermee hebben ze zich de hele woensdagmiddag vermaakt.

Laadstekker en USB-kabel slechte kwaliteit

Toen waren de batterijen op. Opladen lukte niet meer, en zo kom ik op een punt van kritiek op de Swinxs: de laadstekker en USB-kabel zijn van slechte kwaliteit. In handen van (mijn) kinderen zijn ze binnen no time kapot. De pootjes van de laadstekker stonden schuin, en de gevoelige draden in de USB-kabel waren krom geduwd.

Handenwringend liep ik door het huis, en voorzag dat ik de Wandeling Der Schaamte weer moest maken, en de medewerkers van de spelotheek moest opbiechten dat mijn kinderen de dure Swinxs kapot hadden gemaakt.

Maar gelukkig kon ik in de stad bij een onderdelenwinkel een nieuwe laadstekker en USB-kabel kopen, die wel tegen een stootje kunnen. Maar dat kostte me wel 17 euro..

Conclusie over de Swinxs

De Swinxs combineert moderne technologie met ouderwetse spelletjes, en bedient zo ouders en kinderen! Ouders zijn blij dat hun kind 'echt' speelt, en kinderen zijn blij met hun pratende computer.

Anders dan bijvoorbeeld een Wii, of een Playstation doet deze interactiefe spelcomputer meer een beroep op het initiatief van het kind zelf, vind ik. Mijn zoon Ot (9) vindt de Wii desondanks 'veel leuker' dan de Swinxs. 'Bij de Wii zie je tenminste nog wat!' aldus Ot.

Op de officiële website vind je heel veel informatie en spelletjes. De Swinxs is meer dan een speeltje: het is bijna een lifestyle.

Het enige aandachtspunt isde laadstekker en USB-kabel: die zijn vrij kwetsbaar, dus zorg dat je kinderen daar met hun handen afblijven.

Verder een echte aanrader. Ook voor kinderfeestjes!

Praktische informatie over de Swinxs

Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Maximaal 10 deelnemers.

Volgens mijn kinderen is de Swinxs het leukst met minstens drie kinderen.

De Swinxs kost maar liefst 150 euro! En hoe leuk ik hem ook vind, ik geloof niet dat ik dat er voor over zou hebben. Dus gelukkig heb ik nog twee weken voor ik hem moet terugbrengen.

Maar, als ze er nou zo enthousiast over blíjven, dan zou ik de Swinxs misschien tóch overwegen voor Sinterklaas.

Meer informatie over de Swinxs?

Swinxs website

N.B. Verschillende bedrijven verhuren de Swinxs, waarbij de huurprijs varieert van 15 tot 25 euro per dag. De spelotheek leent hem gratis uit. Je vindt ze door te zoeken op 'Swinxs huren'.

Leestips

Kapla blokjes

Bilibo review!

Skeelers Action


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

7 reacties

  1. Bezitter van swinxs...WAARDELOOS apparaat! Opzet is leuk, kinderen zijn er dol op. Helaas was de eerste bij levering al stuk. tweede heeft het 6 weken gedaan. Maar de loszittende onderdelen lieten al los voor het apparaat zelf ook stopte met werken....Je kun je geld wel beter besteden....
    Klantenservice TRAAG!

  2. Ook ik had nog nooit hiervan gehoord en wat een geld. Ik persoonlijk vindt dit soort dingen altijd net te voor een sinterklaas etc en bovendien zo is het hot en nieuw en dan is er weer wat anders. Een speel o theek is een uitkomst wat dat betreft om dingen/spelen uit te proberen en dan blijft het leuk.

  3. Okeee, nu wordt ik definitief oud. Ik had nog nooit van de Swinx gehoord. Ik, die gezworen heeft tot in het bejaardentehuis bij te blijven met alle nieuwe vormen van communicatie en gadgets.

    Maar het klinkt leuk, jammer dat het weer zo'n prijzig ding is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *