|

Canesten gyno bij schimmelinfecties: werkt het?

canesten gyno
Toen Canesten GYNO op de markt kwam was ik erg blij. Ideaal dat er een middel te koop is tegen schimmelinfecties dat je gewoon zelf even kunt gaan kopen bij de drogist.

Canesten GYNO: niet meer eerst naar de huisarts

Tot Canesten GYNO moest je voor de behandeling van een vaginale schimmelinfectie namelijk altijd via de huisarts. Daar is natuurlijk ook wel wat voor te zeggen. Want je kunt natuurlijk zeggen:

'Hoe weet je nou of je een vaginale schimmelinfectie hebt?'

Het punt is echter dat veel vrouwen, als ze ooit een schimmelinfectie hebben gehad, die maar al te goed herkennen. En in de praktijk luisteren veel huisartsen naar de symptomen en schrijven dan een recept uit. Ze onderzoeken je dus niet altijd.

Daar staat weer tegenover dat sommige slachtsziektes kunnen lijken op schimmelinfecties. En dan is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je de juiste behandeling krijgt.

Helpt Canesten GYNO?

Maar hoe effectief is Canesten GYNO? Helpt het echt? En hoe snel?

Ik kon het helaas uit proberen... Twee keer zelfs.

Hier onder mijn ervaringen met Canesten GYNO 1. De eerste keer kocht ik het bij de Kruidvat. De tweede keer bij de Etos.

Canesten GYNO 1: hoe ziet het er uit?

Canesten GYNO bestaat uit 1 tablet. In die tablet zit 500 miligram clotrimazol. Clotrimazol beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Je brengt de tablet in met een handige applicator. Je kunt de Canesten gyno tablet maar op één manier in de applicator doen. Anders past hij namelijk niet.

Op het doosje staat het volgende over het gebruik:

Toepassing: vaginale schimmelinfectie met eventueel jeuk, een branderig gevoel, rode, gezwollen pijnlijke schaamlippen en een witte, klonterige, geurloze afscheiding.

Je mag het gebruiken vanaf 16 jaar.

De verpakking is een rechthoekig doosje met rood en een pastelkleurige oranje. Het doosje ziet er vriendelijk uit.

Canesten GYNO 1: het inbrengen van de tablet

Nadat ik de tablet in de applicator had gedaan bracht ik de tablet in. Dat ging heel makkelijk. Ik vond het een goede applicator.

canesten gyno
De applicator

Canesten GYNO 1: helpt het?

Eerste ervaring

Maar nu komen we bij de hamvraag: helpt Canesten GYNO 1 tegen een schimmelinfectie? Het spijt me te moeten zeggen dat het bij mij helemaal niet hielp : (

De eerste keer dat ik het gebruikte heb ik drie dagen afgewacht. Maar toen heb ik toch maar even naar de huisarts gebeld.

De assistente vertelde toen dat de dosis van Canesten gyno 1 veel lager is dan de dosis van de medicijnen die de huisarts voorschrijft. Ik kreeg vervolgens een recept voor Gyno-Daktarin 1200 miligram. Dat is inderdaad wel even andere koek. Met die behandeling kwam ik van de klachten af.

Tweede ervaring met canesten GYNO

De tweede keer dat ik Canesten GYNO kocht was in augustus van dit jaar. Je zou denken dat ik iets had geleerd van de vorige keer. Maar ik besloot het spul toch nog een kans te geven. Want ik wilde liever niet weer naar de huisarts bellen. Maar ook dit keer gingen de klachten er niet van weg.

Conclusie over Canesten GYNO

Tot mijn spijt moet ik op basis van mijn ervaringen constateren dat Canesten GYNO 1 tablet niet helpt bij een vaginale schimmelinfectie. Ik heb het twee keer gebruikt, en beide keren bléven de klachten en moest ik alsnog een recept vragen bij de dokter. Ik kreeg dan Gyno-Daktarin. Soms 1200 mg en soms 3 capsules van 400 mg. Daarmee verdwenen de klachten gelukkig wel.

Ik weet niet of de Canesten GYNO bijvoorbeeld wel helpt bij hele lichte schimmelinfecties?

Maar persoonlijk zou ik zeggen: 'Houd je geld liever in je zak, en vraag een recept bij de dokter voor een behandeling die wel echt helpt.'

Maar nogmaals: dat is alleen op basis van mijn persoonlijke ervaringen met dit middel. Wellicht hebben anderen meer geluk.

Praktische informatie

Canesten GYNO  is te koop in tabletvorm en in een tube met zalf. De tube met zalf is handig als je ook jeuk hebt rondom je schaamlippen. Bij de zalf zitten 6 applicatoren om de creme in te brengen in vagina. Maar de tablet vorm is 500 miligram en de zalf is in totaal maar 260 miligram. Ik zou dus eerder de tablet gebruiken voor een vaginale schimmelinfectie. En dan eventueel de zalf als extra voor uitwendig gebruik.

Je kunt het in principe bij elke drogist kopen. Bijvoorbeeld Kruidvat, Etos, Trekpleister etc. Het kost 11,95.

Op Canesten.nl kun je lezen wat ze er zelf over zeggen.

Wil je voordelig uit zijn voor drogisterij artikelen? Ga dan eens naar de DM drogist in Duitsland!

Lees nu ook mijn review van Multi-gyn ActiGel! en mijn ervaring met de App de dokter app.

Wat zijn jouw ervaringen met Canesten GYNO?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Ik heb standaard de (zwaardere) zalf van de huisarts in huis. Ik weet al snel wanneer de infectie er aan zit te komen en meestal is het gebruik van de zalf afdoende. Ik moet er niet aan denken met de ernstige jeuk aan het werk te zijn, vreselijk.
  Een vaginale schimmelinfectie is trouwens geen gebrek een persoonlijke hygiëne of een SOA, maar een verstoring van de balans in je vagina. En niets om te voor te schamen.

 2. Ik heb in mijn leven al veel schimmelinfecties gehad. Na een antibioticakuur wil de schimmel nog wel eens de kop opsteken en ook als de diabetes uit balans is. Het jeukt vreselijk, verschrikkelijk! Mijn oudste dochter is allergisch voor een stofje in gyno-dactarin waardoor de jeuk en het schrijnen nog veel erger worden. Ze belde mij in paniek op bij de eerste toepassing. Mijn reactie: gelijk zo veel mogelijk met een lauwe douche het spul wegspoelen, zodat de overgevoeligheidsreactie minder wordt. Dochter heeft een recept voor een ander soort middel van de arts gekregen.

 3. Kan iemand mij helpen?
  Ik ben 17 en heb pas geleden de schimmelinfectie ontdekt. Ik kreeg erg veel jeuk, veel witte afscheiding, ik had bultjes en het werdt dik. Ik had gelijk Gyno-Canesten creme gekocht. Toen ik het net twee dagen gebruikte werdt ik ongesteld dus ben ermee gestopt. Toen ik niet meer ongesteld was heb ik een nieuw doosje gehaald en heb het toen wel zes avonden achter elkaar ingebracht. Ik heb netjes afgewacht en het leek weg te zijn, de jeuk, de bultjes en de witte afscheiding is weg maar als ik iets doe met me vriendje wordt het weer dik en gaat het branden. Dit is dus een week nadat ik klaar was met de creme. Ik schaam me er een beetje om en woon alleen met me vader, dus ik kan niet zo makkelijk naar de huisarts. Ik vroeg me af of iemand mij een andere oplossing kan geven, of misschien gaat dit vanzelf weg?
  Dank u voor het lezen 🙂

 4. Wat vervelend voor je anoniem! Dit klinkt helaas niet als iets dat vanzelf overgaat. Het is niet wat je wilt horen, maar het is belangrijk dat je naar je huisarts gaat. Die heeft geheimhoudingsplicht, en je kunt ook tegen hem zeggen dat je niet wil dat je vader het weet.

  Een andere mogelijkheid is dat je naar het dichtstbijzijnde centrum voor seksuele gezondheid van de GGD gaat. Zij hebben vaak speciale jongerenspreekuren waar je zo kunt binnenlopen voor advies.

  Ik voel helemaal met je mee Anoniem. Met dit soort klachten ga ik ook nooit graag naar de huisarts. Maar het is in dit geval wel nodig.

  Sterkte en: je kunt dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *