Kindle Paperwhite 2019 review

Na twee teleurstellende ervaringen met een Kobo eReader liet ik mij door mijn oudste dochter overhalen om een Kindle eReader te kopen. Dat werd de Kindle Paperwhite 2019.

De overgang van een Kobo eReader naar een Kindle: ik was er huiverig voor

Ik was daar huiverig voor, omdat ik bang was het een Kindle eReader heel anders zou werken dan een Kobo eReader. Bovendien wist ik dat je voor een Kindle een specifiek formaat eBooks nodig hebt. Bij Kobo kon ik er eenvoudig pdfs en epubs opzetten. Maar mijn dochter verzekerde mij dat

het gebruik van een Kobo en Kindle eReader is helemaal niet zo verschillend is, en dat het is heel eenvoudig om eBooks om te zetten naar Kindle formaat.

Mijn dochter bleek op beide punten helemaal gelijk te hebben. Inmiddels heb ik mijn Kindle Paperwhite in gebruik. Hieronder vind je mijn review van deze eReader.

Kindle Paperwhite 2019: het aanschafproces

Ik kocht mijn Kindle Paperwhite 2019 via amazon.de voor 109,60. Ik nam zelfs een gratis abonnement op Amazon Prime omdat ze beloofden dat ik de eReader dan de volgende dag al zou hebben. Maar dat bleek niet waar te zijn. Ik bestelde de Kindle Paperwhite 2019 op een donderdag, maar kreeg hem pas op dinsdag. Belangrijke les:

Neem geen Amazon Prime vanwege de belofte van verzending binnen 1 dag vanuit het buitenland. 

Kindle Paperwhite: uitpakken

Zo arriveerde de Kindle Paperwhite 2019 bij mij thuis:

Kindle paperwhite 2019 review
En zo kwam hij uit de verpakking: 

Kindle Paperwhite 2019 review
En dit kwam eruit het bovenstaande pak:

Kindle Paperwhite 2019 review
En daar zat dit in: een Kindle Paperwhite, een kabeltje en een korte gebruiksaanwijzing.

Kindle Paperwhite 2019 review
Hieronder zie je de Kindle toen ik hem oplaadde voor de eerste keer gebruiken:

Kindle Paperwhite 2019 review
En zo zag hij eruit nadat ik de Kindle Paperwhite helemaal had opgeladen:

Kindle Paperwhite 2019 review

Kindle Paperwhite 2019: wat biedt deze eReader?

Hieronder de specificaties van de Kindle Paperwhite:

 • WLAN
 • 8 GB
 • Schermgrootte: 15 cm
 • Een reflectievrij 300ppi-display
 • Gewicht 182 gram.
 • Waterdicht (IPX8) zodat je op het strand, aan het zwembad of in bad kunt lezen en ontspannen. 
 • Met Audible (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands) zodat je er luisterboeken mee kunt luisteren.
 • Keuze uit 10 lettertypes.
 • Een volledig opgeladen accu gaat wekenlang mee. 
 • Ondersteunde formaten: Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, ungeschützte MOBI, PRC nativ; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP nach Konvertierung; Audible Audioformat (AAX)
 • Instelbare schermverlichting.

Mijn ervaring met de Kindle Paperwhite

Ik vond de aankoop van deze eReader spannend. Zoals ik hierboven al schreef: ondanks de problemen was ik gewend geraakt aan de Kobo eReader. Maar de Kindle Paperwhite bleek inderdaad makkelijk te bedienen. Hij heeft ook maar 1 knopje, net als de Kobo eReader. Verder zit er een opening aan de onderkant waar je het kabeltje in doet om hem op te laden.

Verder werkt hij inderdaad wel ongeveer hetzelfde als de Kobo eReader vind ik. Behalve dan dat bij de Kindle het scherm wel goed reageerde op mijn aanraking, en niet meerdere bladzijden tegelijk omsloeg.

Het scherm vind ik ook erg prettig lezen van de Kindle. Leuke bijkomstigheid is dat je het lettertype kunt aanpassen als je dat wilt.

Mijn conclusie over de Kindle Paperwhite

De overgang van mijn Kobo eReader naar de Kindle Paperwhite was niet moeilijk. Het scherm van de Kindle Paperwhite is prettig en reageert goed. Ik ben tevreden met deze eReader. Hij is handzaam en ik vind hem prettig in het gebruik.

Je kunt gebruik maken van Kindle Unlimited

Praktische informatie over de Kindle Paperwhite

Een Kindle Paperwhite is lastiger om te kopen in Nederland dan een Kobo eReader vind ik. Voor een Kobo eReader kun je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com en Coolblue. Maar zij verkopen beslist geen Kindles. Wel kun je een Kindle kopen via Mediamarkt, maar daar zijn ze online steeds uitverkocht en bovendien is dat een Kindle 2015. Ik zou dan toch liever het nieuwste model hebben.

Ik kocht mijn Kindle via amazon.de en dat ging prima. Reken op een levertijd van ongeveer 3 werkdagen. De prijs: 110,- vind ik goed te doen voor wat de Kindle Paperwhite biedt.

Voor gratis ebooks vind ik de Kobo eReader net weer wat makkelijker.

N.B. Denk ook eens aan een ebook abonnement!

Leestip: Is refurbished goed?


Blijf op de hoogte van nieuwe posts! Neem een gratis emailabonnement op Review Eerst!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. Een review is altijd fijn. Ik hoop dat je ook nog wat gaat schrijven over jouw leeservaring met deze reader, het uploaden van boeken, de persoonlijke instellingen en de werkelijke accuduur. Verandert de lichtintensiteit gedurende de dag? Bedankt en lees ze!

 2. Ik vind de Kindle Paperwhite heel prettig lezen. Ondertussen kreeg ik ook de Kobo Aura H20 eReader om te reviewen. Die verandert inderdaad qua lichtintensiteit gedurende dag als je dat wilt. Volgens mij doet de Kindle dat niet automatisch. Maar ik zal er nog eens naar gaan kijken.

  De review van de Kobo Aura H20 volgt nog : )

 3. N.B. Ik heb het gecontroleerd maar de Kindle Paperwhite past zich niet automatisch aan het moment van de dag aan. Dit doet de Kindle Voyage wel. Je kunt het licht op de Kindle eReader wel handmatig aanpassen. Er zijn wel 23 standen!

 4. Ik lees nog niet echt een reden waarom ik mijn kobo zou moeten inruilen, maar ik snap heel goed dat als je steeds problemen hebt, dat je dan op een ander merk overstapt.

 5. Ik heb zelf nog een oude eerste generatie Sony die ech aan vervanging toe is. Ik had Kobo in gedachten. Ik ben erg nieuwsgierig welke problemen je bent tegengekomen die ervoor gezorgd hebben dat je 'm wou inruilen.

 6. Mijn eerste Kindle Touch bleef steeds hangen. Da moest ik aan de achterkant met een spel in een klein gaatje duwen om hem te herstarten. Dat was niet ideaal. De tweede (refurbished) eReader reageerde traag bij het omslaan van de bladzijden en sloeg er vaak meerdere tegelijk om. Inmiddels kreeg ik een Kobo Aura H20 om te testen, en die lijkt wel prima. De review daarvan volgt nog.

  De reviews van mijn eerdere Kobo eReaders kun je uitgebreid lezen op dit blog Jo.

 7. Hoi Nicole,

  Goeie recensie!
  Ik las het en dacht meteen: die wil ik ook.
  Maar ja... mijn ouwe trouwe Kobootje doet het nog zo goed! Ik heb eigenlijk geen enkele klacht.
  Of het moet zijn, dat ik geen schermverlichting heb en dat mag natuurlijk geen reden zijn om m weg te doen.
  En daar komt dan ook nog bij, dat ik mijn zaakjes het allerliefste in een echte fysieke winkel aanschaf.
  Ik zou het heel erg vinden als ze niet meer kunnen bestaan.

  Nou... goed stukkie van je! Compliment...
  Groetje svan Marlou

 8. EPUB formaat omzetten naar MOBI. Voor mij is dat het grootste nadeel van een Kindle. Voor de rest inderdaad vergelijkbaar of zelfs beter dan een Kobo.

 9. Ik heb ook een Kindle. Mijn scherm staat op Froozen. Alles geprobeerd, maar geen beweging in te krijgen. Verschillende keren gechat met Amazon. Daar wordt je, als je niet snel reageert, eruit gegooid. Geen oplossing. Alle mogelijke oplossingen via internet opgezocht en geprobeerd. Hij ligt nu al 3 weken met Froozen scherm op de tafel. Voor mij nooit meer een Kindle. Ik heb gelezen,dat dat een van de problemen van Kindle is.

 10. Wat vervelend Unknown! Dit probleem had ik juist met mijn eerste Kobo eReader, hoewel ik die met een behulp van een speld wel kon herstarten. Mijn ervaring is inderdaad ook dat bijvoorbeeld bol.com veel behulpzamer is dan de service van Amazon. Mijn tweede Kobo eReader die stuk ging, werd gewoon door hen terugbetaald. Dat zou een argument kunnen zijn om te kiezen voor een Kobo.

  Binnenkort mijn review van de Kobo H20 en een vergelijking van Kobo versus Kindle!

 11. Tja, voor mij was een van de doorslaggevende redenen om over te stappen naar Kindle het feit dat er een goed Engelstalig woordenboek wordt meegeleverd, en dat dit bij mijn Kobo al jaren een punt van ergernis was. Plus natuurlijk een heel groot aanbod in boeken, Nederlandstalige boeken worden vaak met Social DRM aangeboden en zijn goed te converteren naar Kindle formaat, maar andersom geldt dat in mijn ervaring niet ... dus als je e-boeken van Amazon wilt lezen, dan ben je eigenlijk al verplicht om een Kindle aan te schaffen als je je niet wilt blindstaren op een computer- of tabletscherm.
  O ja, nog een tip: misschien kun je beter je adres onleesbaar maken op de foto van je pakket!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *