Fietskrat versus Fietsmandje

Ze zijn een heuse hype: transportfietsen met een krat voor op. Maar hoe fijn is zo'n krat eigenlijk? En hoe doet zo'n krat het ten opzichte van het fietsmandje?

Fietskrat Hema

Voor mijn Aldi-transportfiets kocht ik bij de Hema een zwart krat, dat ik met behulp van sjorbandjes van de Karwei vastmaakte. Het moet gezegd: ik had meteen een heleboel transportruimte gecreëerd!

Nadelen fietskrat

Maar nadelen waren er ook: mijn stuur sloeg voortdurend 'om' door het gewicht van het krat. Als ik mijn fiets ergens parkeerde, moest ik er voor zorgen dat het voorwiel ergens tegen aan rustte, anders klapte het om.

Nu zijn ze bij de Hema zo slim om een slaatje te slaan uit dit probleem, en zij verkopen nu een gadget wat het omslaan van je stuur moet voorkomen! Je koopt een probleem, en vervolgens koop je een oplossing voor het probleem.

Een ander nadeel is dat het krat vast zit op je fiets: je haalt het er niet eventjes af om de boodschappen in te doen. Ik miste al snel mijn oude fietsmandje, dat ik gewoon even van mijn stuur tilde en vervolgens als boodschappenmandje kon gebruiken.

Conclusie

Hoewel een fietskrat meer ruimte biedt dan een fietsmandje, vind ik het fietsmandje fijner. Het is lichter, je stuur klapt er niet van om, en je kunt het makkelijk gebruiken als instant boodschappenmandje.

Leestip

Hema fietstas ervaring

Kratvast op de fiets ervaring

Wat heb jij: een fietskrat, fietsmand of alleen fietstassen?


Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Voordeel van zo'n afpakmand is: als je in de winter nauwelijks fietst kun je hem er af pakken en bij de deur aan een radiator hangen. Ideaal voor handschoenen en mutsen. Door de radiator krijg je altijd lekker warme handschoenen aan en je hoeft ook niet steeds te zoeken op welke radiator de handschoenen nou weer liggen.

 2. ´k Heb een flinke rieten mand. Op zo´n transportrek, en dat al een aantal jaren. Nog voor het mode werd... Je moet er inderdaad even rekening mee houden als het gaat om het gewicht, maar er kan wel lekker veel in!

 3. Ik heb een gewone fiets met tassen achterop en ik heb nog een rieten mandje voor aan het stuur maar dat gebruik ik niet zo heel veel meer. Jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren, haalde ik alle boodschappen op de fiets: mand aan het stuur, fietstassen vol en tassen aan het stuur, soms wel vier. Daar kon ik niet meer mee fietsen natuurlijk. Op de rechte stukken liep het prima, bochtenwerk was...., laat ik zeggen, een staaltje stuurmanskunst... 😉 O ja, mijn voorkeur gaat uit naar het rieten mandje. Dan kan er maar minder in. Ook een manier om te besparen 😀

 4. Ik gebruik altijd grote fietstassen en heb een standaard achter op mijn fiets die je naar beneden moet klappen.
  Ik vind die transportfietsen echt helemaal niets. Veel te zwaar, je stuur klapt om en de fiets blijft vaak niet goed staan.
  Een kronan fiets met zo'n nummerbord lijkt me altijd nog wel iets maar misschien zien ze er alleen maar leuk uit, en zijn ze in de praktijk ook niet handig.
  Groet Thea

 5. ik heb sinds kort een rieten kratje voorop, wat ik makkelijker vind dat mijn enorme mand van vroeger, omdat ik die idd aan mijn arm meenam en nu laad ik pas bij de fiets in..... beter voor mijn schouders/armen dus, maar een volle krat voorop en een kindje voor en een achterop vind ik best ehm een behoorlijk gewicht

 6. Ik gebruik alleen het rek, en daar zet ik dan een boodschappentas op. Maar zodra ik een auto heb, dan haal ik het rek er af want het fietst erg zwaar als het een beetje waait.

 7. Ik mis ook mijn mandje.
  Maar die heb ik verkocht, dus fuji mandje.

  Wat ruimte betreft heb ik nu wel 2 keer zo veel ruimte. En ik gebruik dat dagelijks (vooral nu met al mijn zero waste boodschappen).
  Dus uiteindelijk is dit wel beter zo.

  Groetjes,
  Julia

 8. Fietsmandje voorop en giga tassen achter. Ik wilde destijds graag zo'n stoere transporter als jij hebt, maar dat werd ernstig weggestemd door de andere gezinsleden, die dan niet meer met mij gezien wilden worden. Nu heb ik een een hele beschaafde fiets, en nog regelmatig spijt dat ik heb toegegeven.
  Maar mijn moederfiets heeft wel een stuurslot en daardoor kiept het voorwiel niet om, dat dan wel weer.

 9. Fietstassen heb ik, maar de meeste boodschappen halen we met de auto omdat het 12 kilometer hier vandaan is. In de zomer gaan we weleens op de fiets als we geen gekoelde boodschappen nodig hebben.

 10. Ik had een grote rieten mand. Die haalde ik er idd ook af bij het boodschappen doen of op de moestuin. Toen kocht ik een transportrek en kist maar vond het echt niet handig. Nu heb ik een goedkoop Hema mandje omdat ik de aanschaf van een nieuwe rieten wat prijzig vond. Maar er komt weer een nieuwe rieten. En dan heb ik nog een stuurslot zodat mn stuur niet om kan slaan. Alleen kan geen enkele standaard mn zware fiets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *