|

Klamboe Xenos voor 2 personen - review

klamboe Xenos
Hier op het Achterhoekse platteland hebben we behoorlijk last van muggen! Afgelopen zomer heb ik er heel wat doodgemept, met als resultaat allemaal vieze vlekken op de muren. Want midden in de nacht wilde ik maar één ding: slapen. Dus niet schoonmaken. Daarom kocht ik een klamboe oftewel muggengordijn.

Klamboe Xenos

Xenos verkoopt twee maten muggengordijn: 1-persoons, en 'ook geschikt voor 2-persoons'. Ik betaalde 8,95 voor de Xenos klamboe.

Klamboe Xenos tweepersoons

Het tweepersoons muggengordijn van Xenos is ⌀60x230x1000 cm groot:

klamboe xenos

De eenpersoons Xenos klamboe is ⌀60x230x650 cm groot.

klamboe xenos eenpersoons

Klamboe Xenos voor 2 personen is te klein

Maar het muggengordijn van de Xenos dat officieel ook geschikt is voor 2-persoons bedden is eigenlijk te klein. En wij hebben beslist geen bijzonder groot bed. Je krijgt het op zich wel om het bed heen, maar dan kiert de Xenos klamboe steeds open. En als je 's nachts naar de wc moet, ben je daarna eerst 10 minuten bezig om het muggengordijn weer goed om het bed heen te schikken.

De enige manier waarop het Xenos muggennet toch nog een beetje helpt tegen muggen, is als maar 1 persoon het muggengordijn gebruikt. En dan moet je niet proberen de Xenos klamboe netjes om je bed heen te draperen. Het beste is om het gewoon maar een beetje om je slaapplek te hangen. Zie onderstaande foto

xenos klamboe

Kwaliteit muggengordijn Xenos is erg matig

De kwaliteit van de Xenos klamboe is ook niet om over naar huis te schrijven. Er zit nu al een gat in het muggengordijn, waar een mug zo doorheen kan.

muggennet xenos

Een klamboe tegen muggen kopen

Mijn Xenos klamboe viel helaas tegen.

Wat ging er mis?

Voor een tweepersoonsbed is het belangrijk dat het muggengordijn groot genoeg is om het hele bed goed te bedekken én voldoende ruimte biedt om comfortabel te slapen zonder tegen de randen van de het muskietennet aan te komen. Voor een standaard tweepersoonsbed (ongeveer 160x200 cm), kies je een muggengordijn dat minstens deze afmetingen heeft.

Hoogte muggengordijn

Minstens 2,5 meter. Dit zorgt ervoor dat de klamboe hoog genoeg is om over het bed te hangen zonder dat deze te strak gespannen is, waardoor er voldoende luchtcirculatie is en je niet tegen de klamboe aankomt.

Omtrek klamboe

Minstens 8,5 meter. Dit geeft voldoende ruimte om het bed volledig te omsluiten en een overlapping aan de onderkant te creëren om te voorkomen dat muggen er onderdoor kunnen.

2 Bonustips!

 1. Kies een klamboe tegen muggen met een ingang die gemakkelijk afgesloten kan worden, zoals een overlappende opening of een rits. Dit helpt om muggen buiten te houden wanneer je in en uit bed gaat.
 2. Controleer de maaswijdte van de klamboe oftewel de gaatjes. Een maaswijdte van ongeveer 1,2 mm is ideaal om muggen buiten te houden terwijl het nog steeds voldoende ventilatie biedt.

In theorie had de Xenos klamboe dus prima moeten zijn.

action klamboe

Een Action klamboe is zo'n 10 euro goedkoper dan een Xenos klamboe. De klamboe van de Action heeft de juiste maten voor een tweepersoons muggengordijn: 60 x 235 x 1000. Dus je kunt net zo goed dit goedkope muggennet kopen lijkt mij.

Hema klamboe

Een Hema klamboe heet een muggennet en is geschikt voor 1 tot 2 personen. Maten hebben ze er voor het gemak maar niet bij gezet.... Ik krijg de indruk dat de Hema klamboe vooral bedoeld is voor kamperen. Het feit dat hij ook voor 1 persoon kan, maakt dat ik denk dat dit muggennet te klein is voor een tweepersoonsbed.

hema klamboe

Lidl klamboe

Ook de Lidl verkoopt klamboe oftewel muggengordijnen. Ze hebben het heel charmant op de foto gezet, maar erg handig is het zo natuurlijk niet! Alle muggen kunnen erin.

lidl klamboe

Conclusie over de klamboe Xenos

Voor een 1-persoons bed zou ik het 2-persoons muggengordijn aanraden. Ik denk dat het voor een 1-persoonsbed wel goed functioneert. Maar voor een 2-persoons bed is de Xenos klamboe echt veel te klein.

Update: Hema ventilator tegen muggenhema ventilator

Op dit moment gebruik ik de retro Hema ventilator tegen de muggen en heb ik geen muggennet nodig! Het lijkt erop dat de muggen het geluid van de ventilator zo vervelend vinden dat ze afhaken. Ideaal. Weliswaar is het vervelend dat ik permanent 'in de wind' lig, maar ik heb het er voor over als ik dan geen muggen hoor zoemen.

Lees ook mijn ervaring met de muggenlamp van Perel.

Wat doe jij tegen muggen?

Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Hihi ik moest erg lachen om jouw woorden: het hangt maar daar is alles mee gezegd 😀

  Ik krijg het altijd al benauwd als ik zo'n ding zie. Ik ben een erge draaikont in bed en ben dan ook bang om erin verstrikt te raken als ik slaap.
  Ik haat muggen maar ik heb liever een hor in het raam om te voorkomen dat ze binnen komen. Dan houd je de muren ook schoon 😉

 2. Wij hadden vroeger thuis ook een klamboe toen we nog jong waren.We hadden wel aan het hoofd en voeteneind een hoepel bij eht matras ingestoken zodat we meer beweegruimte hadden,en wasknijpers op de opening want er mocht eens een vlieg tussen door vliegen ;). Waar ik nu woon zijn een stuk minder vliegen dus gebruik ik geen klamboe meer maar volgens mij werd dat ook eens tuk lastige om op te hangen, ik heb nu een hoogslaper.

 3. Ik heb al meer dan 25 jaar een tweepersoons klamboe van Ikea, zo ruim en sterk maken ze die al lang niet meer, al dragen ze nog steeds dezelfde naam. Vorig jaar had ik voor het eerst een klein gaatje, dat makkelijk met een rijgdraadje te repareren was. Wat handig is bij een klamboe is een bed met een hoog hoofd -en voeteneinde, dan is het beslist niet benauwd.
  MP

 4. Ik voel met je mee, Nicole. Wij hebben ook jarenlang aangemodderd met goedkope klamboes, die veel te krap waren of waar de muggen dwars doorheen staken, zodat we zelfs twee klamboes over elkaar ophingen.
  Maar sinds vorig jaar hebben we echt een goede, wat duurdere klamboe gekocht bij een gespecialiseerde webshop, en dat is een verademing!
  Hadden we veel eerder moeten doen!

  groetjes,
  Liesbeth

 5. Hoi Liesbeth, goed om dit te lezen. Een duurdere klamboe is dus wel de moeite waard. Bij de Xenos hebben ze nu ook een vierkante klambo van 20 euro. Maar ik weet niet of die al echt beter is.

  Waar kocht jij die van jou, en wat kostte die?

 6. Wij kochten de klamboe online, bij de 'klamboewinkel'. Het model heet Canopy XL tweedeurs en kost 54 euro. Wij hebben voor dit model gekozen omdat het maar één ophangpunt heeft en toch redelijk vierkant is (wij zijn helemaal niet handig namelijk. Dus één haakje ophangen is nog wel te doen, maar vier! ). Ik zou in ieder geval iets vierkants kiezen, waardoor het gordijn recht naar beneden hangt. Ik weet niet of die van de Xenos goed is. Ligt aan de afmetingen. Maar mijn ervaring is vaak (niet altijd hoor): goedkoop is duurkoop.
  Succes ermee.

  Groetjes, Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *