Webinar software: wat is de beste als je een webinar wilt geven?

webinar software

Webinars

Ze waren er al wel, maar sinds de coronacrisis hebben ze een grote vlucht genomen. 
Toen groepsbijeenkomsten niet meer mogelijk waren, kon je met een webinar toch mensen informeren en inspireren!

Zelf een webinar geven? Maar hoe?!

Stel dat je zelf een webinar wilt geven. Bijvoorbeeld omdat je als blogger informatie wilt delen over jouw werk als blogger. Of over je hobby.
Hoe kun je dat dan het beste aanpakken?
Zelf heb ik nog nooit een webinar gegeven. Ik heb ze alleen maar gevolgd.
Maar Martijn weet wel hoe je een webinar organiseert, en hij was zo vriendelijk om er onderstaande post over te schrijven.

Tips om een professionele webinar op te zetten 

Wie voor het eerst een webinar op zet, moet veel zaken regelen. Het geluid moet werken, de internetverbinding moet op en top zijn en je moet goed voorbereid zijn. 
Daarnaast moet je zorgen voor voldoende interactie en afwisseling om de deelnemer te amuseren. Betrek de deelnemer bij je verhaal en zorg voor een balans tussen slides en visuals. 
In dit artikel vind je de beste tips die je gegarandeerd helpen bij het opzetten van een professionele webinar. 

Zorg voor goede software 

Niet is vervelender dan software die je in de steek laat. Je hebt geen stabiele internetverbinding of de nieuwste software. De juiste software is dus essentieel om problemen tijdens een webinar te voorkomen. 
Software is niet alleen belangrijk voor de technische kwaliteit, maar het creëert interactie met je deelnemers zonder onderbroken te worden. Door software te testen voorkom je technische problemen tijdens de webinar. 
De best geteste webinar software van het afgelopen jaar? Webinar Jam volgens InvesteerJij*.

Stem je verhaal af 

Zorg ervoor dat je jouw verhaal visueel kunt ondersteunen. De deelnemer moet namelijk betrokken worden bij hetgeen wat je tijdens de webinar vertelt. Door informatieve slides af te wisselen met visuals, zorg je ervoor dat je verhaal bij de deelnemer blijft hangen. 

Oefen, oefen, oefen 

Om zo vlekkeloos mogelijk een webinar te doorlopen moet je zoveel mogelijk oefenen. Dat kan door een webinar voor ouders, vrienden of kennissen te oefenen. 
Daarnaast moet er in je webinar een bepaalde logica in zitten. Je verhaal moet kloppen en interactieve momenten moeten voorbereid zijn. Maak ook een goede visuele ondersteuning die op je verhaal aansluit en test die een aantal keer uit. 

Houd je verhaal kort en bondig 

Bij te lange zinnen haken mensen sneller af. Vooral bij een webinar. Als je webinar gericht is op het overbrengen van kennis, raden we je aan om je te focussen op de kern van je verhaal. Lees geen lappen tekst voor. Gebruik opsommingen en vertel in korte zinnen wat je wilt overbrengen om de aandacht van de deelnemers vast te houden. 

Creëer interactie 

Reserveer tijd gedurende je webinar om interactie te creëren. Interactie heb je als webinar spreker zelf in de hand. Plan tijd in voor interactiviteit, vragen en discussies. Geef duidelijk aan het begin van de webinar wanneer vragen gesteld kunnen worden. 
Om het meeste uit je webinar te halen, kan je momenten inplannen om gedurende je webinar te sparren en te discussiëren over een bepaald onderwerp.

Nawoord

Dankjewel Martijn voor je post over webinar software. Ik heb zelf ook even gekeken op InvesteerJij en las dat Lisanne maar liefst 10 soorten webinar software heeft getest.
Op SourceForge vind je nog veel meer vergelijkingen van webinar software tools.

Webinar Jam review door Petra Botekova

Hieronder een review van Webinar Jam door Petra Botekova. Ze neemt stap voor stap door hoe Webinar Jam werkt.
Als iemand die een hekel heeft aan gebruiksaanwijzingen lezen, vind ik de interface aangenaam duidelijk en intuïtief. Ook leuk vind ik dat je kunt kiezen uit diverse kant en klare designs voor je webinar.

Webinar Jam versus Zoom

Ook legt ze uit wat volgens haar het verschil is met Zoom, namelijk dat Webinar Jam meer is dan een webinar hosting tool, maar ook een goede marketing tool is. 
Zo zit er kant en klare email marketing bij in! Ook kun je zien wie je webinar heeft gevolgd en wie niet.

Leestip: Kobo ereader review

Wat is jouw ultieme tip voor webinar software?

Ontdek meer van Review Eerst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *